15930_not-searchable
/utenriksokonomi/statistikker/diu/aar
15930
Mindre norsk kapital investert i utlandet
statistikk
2005-03-07T10:00:00.000Z
Utenriksøkonomi
no
diu, Direkteinvesteringer i utlandet, beholdningerFordringer og gjeld overfor utlandet , Utenriksøkonomi
false

Direkteinvesteringer i utlandet, beholdninger1998-2002

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Mindre norsk kapital investert i utlandet

Ved utgangen av 2002 utgjorde beholdningen av norsk direkte investert kapital i utlandet 474,4 milliarder kroner mot 481,3 milliarder i 2001. Nesten 60 prosent av investeringene er i gjort i EU-land. Norske foretak innenfor næringsområdene utvinning av råolje og naturgass samt industri og bergverksdrift dominerte blant investorene, med en andel på over 67 prosent av de samlede investeringene.

Vi finner en økning i investeringer blant annet i Tyskland, Finland, Sverige og Australia fra 2001 til 2002. Flere selskaper i særlig Storbritannia og USA har tapt deler av egenkapitalen i 2002, og dette har ført til at investeringene i disse landene har sunket. Disse endringene er hovedforklaringen til den samlede nedgangen. Trenden fram til og med 2001 har vært at norske selskaper investerer stadig mer i utlandet

Direkteinvestering egenkapital og aksjekapital. 1995-2002. Millioner kroner

Direkteinvesteringer i utlandet. Fordeling utvalgte land. 1998-2002. Millioner kroner

Norsk andel av aksjekapitalen i de utenlandske selskapene utgjorde 285,9 milliarder kroner ved utgangen av 2002. Andre former for egenkapital utgjorde 173,8 milliarder kroner. I tillegg utgjorde de norske investorenes netto lånefordringer på de utenlandske selskapene 14,7 milliarder kroner.

Norsk kapital til Europa

Over 82 prosent av norsk investert kapital i utlandet var ved utgangen av 2002 plassert i Europa og Nord-Amerika. De enkeltlandene som dominerer blant norske investorer, er i første rekke Sverige, Storbritannia, USA, Danmark, Canada, Nederland og Tyskland, men norske selskaper har også store investeringer i andre land - hovedsakelig i OECD-området.

Avkastning på norsk direkte investert kapital i utlandet er definert som norsk andel av reinvestert fortjeneste i tillegg til utdelt utbytte og netto renteinntekter. Reinvestert fortjenester er den delen av fortjenesten som ikke deles ut som utbytte, men som tilbakeføres til selskapet. Norske investorers samlede avkastning slik den er beregnet her, utgjorde 12 milliarder kroner i 2002.

Om tallgrunnlaget

Tallmaterialet bygger i første rekke på Skattedirektoratets utenlandsoppgave. Denne omfatter regnskapsopplysninger om de utenlandske selskapene hvor norsk investor har en direkte eierandel på over 10 prosent. Videre omfatter den utenlandske selskaper hvor norsk investor har en indirekte eierandel på minst 50 prosent. Vi gjør oppmerksom på at Petroleumfondets investeringer i aksjer ikke er med i tallene - dette fordi andelen der aldri overstiger 10 prosent med nåværende forvaltningsregler. Tallene er en videreføring av statistikken til Norges Bank på området tilbake til 1988. Anslagene som tidligere er publisert for årene 1999, 2000 og 2001 er revidert. Populasjonen er betydelig utvidet ved at opplysninger fra Regnskapsregisteret i Brønnøysund, fra Finanstellingen i SSB og fra Valutastatistikken i Norges Bank er benyttet, samt at disse kildene er blitt brukt til kvalitetskontroll av utenlandsoppgavene.

Regnskapstallene representerer bokførte verdier i de utenlandske selskapene, som i noen tilfeller kan avvike vesentlig fra kjøpsverdi og markedsverdi. I tabellene er tallene for investert kapital i direkte og indirekte eide selskaper slått sammen. Dette medfører at investert kapital i utlandet blir estimert noe høyere enn dersom konsoliderte regnskapstall for konsernspissen i utlandet ble benyttet.

Se også : http://www.norges-bank.no/front/statistikk/no/invnorskiutl/

Tabeller: