15932_not-searchable
/utenriksokonomi/statistikker/diu/aar
15932
Norge investerer mer i utlandet
statistikk
2004-06-25T10:00:00.000Z
Utenriksøkonomi
no
diu, Direkteinvesteringer i utlandet, beholdningerFordringer og gjeld overfor utlandet , Utenriksøkonomi
false

Direkteinvesteringer i utlandet, beholdninger1998-2001

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Norge investerer mer i utlandet

Beholdningen av norsk direkteinvestert kapital i utlandet utgjorde 471,7 milliarder kroner ved utgangen av 2001, en økning på 98,7 milliarder kroner fra året før. Nær 60 prosent av kapitalen var plassert i EU-land. Norske foretak innenfor næringsområdene utvinning av råolje og naturgass samt industri og bergverksdrift dominerte blant investorene med en samlet andel på over 60 prosent.

Norsk andel av aksjekapitalen i de utenlandske selskapene utgjorde 361,6 milliarder kroner ved utgangen av 2001, mens andre former for egenkapital utgjorde 67,1 milliarder kroner. I tillegg utgjorde de norske investorenes netto lånefordringer på de utenlandske selskapene 42,9 milliarder kroner.

Direkteinvesteringer i utlandet. Fordeling utvalgte land. 1998-2001. Millioner kroner

Direkteinvestert egenkapital og aksjekapital. 1995-2001. Millioner kroner

22 milliarder i avkastning

Hele 84 prosent av norsk investert kapital i utlandet var ved utgangen av 2001 plassert i Europa og Nord-Amerika. Av enkeltland var det i første rekke Storbritannia, USA, Sverige, Danmark, Canada og Nederland som dominerte med en samlet andel på 62 prosent.

Avkastning på norsk direkteinvestert kapital i utlandet er definert som norsk andel av reinvestert fortjeneste - den del av fortjenesten som ikke deles ut som utbytte, men som tilbakeføres til selskapet, med tillegg av utdelt utbytte samt netto renteinntekter. Norske investorers samlede avkastning slik den her er beregnet utgjorde 22,0 milliarder kroner i 2001.

Tall fra Skattedirektoratet

Tallmaterialet bygger primært på Skattedirektoratets utenlandsoppgave. Denne omfatter regnskapsopplysninger om de utenlandske selskapene hvor norsk investor har en direkte eierandel på over 10 prosent. Videre omfatter den utenlandske selskaper hvor norsk investor har en indirekte eierandel på minst 50 prosent. Tallene er en videreføring av Norges Banks statistikk på området som går tilbake til 1988. Anslagene som tidligere er publisert for årene 1999 og 2000 er revidert med endelige tall. Populasjonen er betydelig utvidet ved at opplysninger fra Regnskapskapsregisteret i Brønnøysund og fra Finanstellingen i Statistisk sentralbyrå er benyttet til kvalitetskontroll.

Regnskapstallene representerer bokførte verdier i de utenlandske selskapene. I tabellene er tallene for investert kapital i direkte og indirekte eide selskaper slått sammen. Dette medfører at investert kapital i utlandet blir estimert noe høyere enn dersom konsoliderte regnskapstall for konsernspissen i utlandet ble benyttet.

Se også: http://www.norges-bank.no/front/statistikk/no/invnorskiutl/

Tabeller: