Import av julevarer, oktober/november 2016

Færre bløte pakker under treet?

Publisert:

Skal man dømme etter importtallene fra månedene før jul, kan det bli færre tradisjonelle bløte pakker som skjorter, skjørt og slips under treet i år. For akrobater på snøbrett og monoski er det lov å håpe på nytt utstyr.

Som vanlig er når det nærmer seg jul, har SSB sett på importen av utvalgte varer i oktober og november, for slik å kunne gi en pekepinn på hva som kan komme til å ligge under treet på julaften.

Når det gjelder trær, så ble det importert over 118 000 juletrær i november – alle sammen fra Danmark. Det er en liten økning fra samme måned i fjor, men vanligvis blir det importert flere juletrær i desember enn i november.

Man skal jo også å ha noe å dekorere treet med, og i oktober og november i år ble det importert til sammen 1 718 tonn julepynt. Det er noe mindre enn i fjor, men 14,5 kilo importert julepynt per importerte juletre bør likevel være nok til å skape julestemning.

Et par sokker fra tante?

Bløte pakker er ikke alltid så populære – særlig ikke hos den yngre garde. Barn og unge kan derfor glede seg over at det er blitt importert færre skjorter, bluser, skjørt og slips i oktober og november i år enn i de samme månedene i fjor.

Men selv om det er importert rundt 10 000 færre slips enn i 2015, ble det fremdeles ført inn nesten 115 000 stykk.

Sokker og strømper er unntaket blant de myke pakkene. Importen økte med rundt 400 000 til i alt 7,8 millioner par. Da har vi tatt med alle typer sokker og strømper – fra sport- og ullvariantene til de elastiske og syntetiske – og kanskje havner noen av dem under juletreet i år?

Brett er «hett»

Det er snømangel i langrennsløypene, men i mange slalåmbakker har snøen ligget en stund allerede. For snøbrettentusiaster og skiakrobater er det da godt nytt at det ble importert flere snøbrett og monoski i år enn i fjor. Økningen på drøyt 25 prosent ga en samlet import på cirka 20 000 stykk i de to nevnte månedene. Det er i tillegg blitt importert flere alpinski.

På elektronikksiden var det en ørliten nedgang i importen av både mobiltelefoner og barbermaskiner. Men for dem som sterkt ønsker seg ny mobil til jul, kan vi berolige med at det tross nedgangen ble innført nærmere 600 000 eksemplarer.

Mindre appelsiner, mer klementiner

I gamle dager var det et høydepunkt når båtene med appelsiner la til kai før jul. I våre dager har imidlertid klementinene passert appelsinene i importvolum. I oktober og november ble det importert nesten 9 560 tonn klementiner mot like over 2 650 tonn appelsiner.

Julegrøt hører jo høytiden til, og importtallene tyder på at det ikke bør bli vanskelig å finne mandelen i grøten i år. Importen av mandler med skall i oktober i år var riktig nok kun på drøyt 150 kilo, men legger vi til november-importen, kommer vi opp i rundt 25 600 kilo. Det er nesten tre ganger så mye som den samlede importen på i overkant av 9 400 kilo i de to tilsvarende månedene fjor.

For mandler uten skall er det en liten nedgang, men den samlede mengden er langt større. I alt ble det innført over 760 tonn i oktober og november.

Også sjokoladeplater og -stenger ble det importert litt mindre av i år enn i fjor, men med en samlet import på nesten 1 500 tonn bør julen være reddet for de fleste.

Kontakt