Import og eksport av julevarer, november 2012

Harde pakker til jul?

Publisert:

Relativt høy import av meierismør allerede fra august skulle tilsi at det ikke er noen fare for julebaksten. Rekordimport av mobiltelefoner og juletrebelysning kan indikere harde pakker under godt opplyste trær i år. Vi tar nedenfor en nærmere kikk på årets juleimport.

Klementinene er i butikken, og i oktober og november importerte vi til sammen 9 500 tonn, noe som tilsvarer nesten 2 kilo per innbygger. Mens vi i november og desember i fjor måtte se oss nødt til å importere 1 000 tonn fersk og kjølt svineribbe, ser det ut til at den utenlandske ribba lar vente på seg i år. Det blir nok først og fremst norsk ribbe å finne på bordene i de tusen hjem.

Jevnt høy smørimport

I fjor var det også mye snakk om smørkrise. Da ble det importert 68 tonn meierismør i november og hele 1 700 tonn i desember. I år har det heller vært en jevnt høy import helt siden august, og i oktober og november importerte vi til sammen 770 tonn meierismør - hovedsakelig fra Irland og Frankrike.

Ingen jul uten julenøtter?

For mange er julekos synonymt med å knekke nøtter foran peisen. Vi importerte nesten 1 000 tonn hassel- og valnøtter i oktober og november. Om lag 400 tonn av disse var med skall. Hasselnøttene med skall kommer hovedsakelig fra Italia, mens valnøttene, både med og uten skall, kommer fra Frankrike.

Både brente mandler og mandel i grøten gir juleassosiasjoner for de fleste. Det vises også i importstatistikken. Vi importerte nesten 1 170 tonn mandler i oktober og november - de aller fleste fra USA.

Mange koser seg også med dadler og fikener til jul. Det ble importert til sammen over 660 tonn i oktober og november, 85 tonn mer enn i samme tidsrom i fjor. Fikenene mottar vi først og fremst fra Tyrkia, mens mange av dadlene kommer fra ulike land i Midtøsten og Nord-Afrika.

Julepynt for 100 millioner

Vi importerte julepynt for nær 100 millioner kroner til sammen i oktober og november, og Kina er hovedleverandøren av julestemningen med over 70 prosent av importverdien.

De fleste juletrærne blir importert i desember, men allerede i løpet av november i år kom det inn nær 80 000 juletrær. De siste årene har vi importert i underkant av 300 000 juletrær årlig - de aller fleste fra Danmark. Til treet er det også viktig med belysning, og nesten 580 tonn juletrebelysning kom til landet i perioden fra september til november 2012.

Rekordhøy import av mobiltelefoner

Det er nok mange som har ønsket seg en smarttelefon til jul, og importen av mobiltelefoner i november kan legge til rette for mange slike under treet. Det ble importert 355 000 mobiltelefoner til en samlet verdi av 871 millioner kroner i november, det høyeste registrert på en enkeltmåned noensinne. Over 60 prosent av disse kom fra Kina.

Mange TV-er fra Øst-Europa

Importen av TV-er pleier å øke fram mot jul, og i år er intet unntak. I oktober og november ble det importert 91 000 fjernsynsmottakere, på 27’’ eller større, til en samlet verdi av 427 millioner kroner. Av disse kom en tredjedel fra Slovakia, men hvis vi inkluderer Polen og Ungarn, har vi dekket to tredjedeler av importen.

Færre videospillkonsoller, snowboard og langrennsski

Vi tok inn videospillkonsoller til en samlet verdi av 95 millioner kroner i oktober og november, en halvering sammenlignet med samme tidsrom i 2011. Disse potensielle tidstyvene i romjula kommer først og fremst fra Kina og Japan.

Det kan også se ut til at det er mindre utstyr under treet for dem som helst ønsker seg noe til å ha med ut i skiløypa eller bakken. Vi importerte rundt 15 000 snowboard og 230 000 par ski i oktober-november. Sammenlagt var dette om lag 51 000 færre enn i fjor, og det var spesielt importen av snowboard og langrennsski som gikk ned.

Norske julevarer finner veien til utlandet

Norske varer i utlandet befinner seg nok under treet, men kanskje ikke minst på bordet i disse juletider. 7 000 tonn klippfisk av torsk vil havne på bord i Portugal, mens om lag 2 000 tonn ble eksportert til Brasil i perioden fra oktober til november. Brasil mottok også rundt 3 000 tonn norsk klippfisk av sei i samme periode.

Laks har fått innpass i mange familiers tradisjonsrike sortiment av julemat, og man skal ikke se bort fra at både norsk fersk, røkt og kanskje gravet laks finner veien til mangt et matfat ute i den store verden. Vi eksporterte over 300 tonn røkt laks i november, mens fersk hel laks passerte 82 000 tonn i samme måned. Sist, men ikke minst, også den norske akevitten vil nok befinne seg på mange julebord, særlig i Tyskland, som innførte 380 000 liter til sammen i oktober og november. Sverige og Danmark importerer også mye norsk akevitt.


Mer informasjon:

Opplysningstjenesten for utenrikshandel

Telefon: 21 09 47 53

Kontakt