Import av julevarer, november 2009

1,5 kilo klementiner hver til jul

Publisert:

Julen nærmer seg igjen, og ser vi på årets juleimport, er vi meget godt forberedt til årets feiring.

Selv om mange liker å hugge sitt eget juletre, er det heller ikke så rent få som velger å kjøpe et importert tre. I november i år importerte vi over 74 000 juletrær fra Danmark, over 5 500 flere enn i november i fjor.

Et juletre er ikke nok i seg selv, det må pyntes i tillegg. September, oktober og november er de store månedene for import av julepynt. Da ankommer om lag 90 prosent av disse pynteartiklene landet. I 2009 importerte vi 2 400 tonn julepynt i løpet av disse tre månedene, mot 2 500 tonn i 2008. Dette betyr at vi i år som i fjor kan utvide julepyntsamligen med rundt en halv kilo hver. Tar vi med juletrebelysning, nærmer vi oss en hel kilo. Hele 1 900 tonn, eller 80 prosent, av julepynten kom fra Kina.

Klementiner setter farge og smak på julen. I november alene ble det importert nærmere 6 500 tonn klementiner. Vi kan altså kose oss med nesten 1,5 kilo klementiner hver i julemåneden - like mye som i fjor.

Flere ski under treet?

Importen av skiutstyr i oktober og november økte sammenlignet med samme periode i fjor. Særlig vokste importen av alpinski og snøbrett - nesten 30 prosent hver i forhold til 2008. Nærmere 229 000 par langrennsski, alpinski eller snøbrett kan i år finne veien under juletreet, viser importtall for oktober og november.

Den leseglade kan glede seg over at det ble importert 1 700 tonn billedbøker og skjønnlitteratur i løpet av oktober og november i år.

Til tross for et år med finanskrise tyder mye på at det også i år blir noen store, harde pakker under treet, særlig med tanke på TV-importen. I løpet av oktober og november i år tok vi inn om lag 98 000 store fjernsyn av typen LCD og plasma, mot nærmere 104 000 i samme periode i fjor. I dag kommer to av tre LCD- og plasmafjernsyn fra land i Øst-Europa.

Kontakt