[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 8, 1999

Salg av petroleumsprodukter, januar 1999:

Mindre bensinsalg i januar


Salget av bilbensin i årets første måned gikk ned 4 prosent fra januar i fjor til 149 millioner liter. Spesielt stor var nedgangen i salget i Finnmark, Buskerud og Møre og Romsdal med over 10 prosent reduksjon. For siste 12 måneder derimot har salget økt med 0,8 prosent sammenlignet med forrige 12-månedersperiode.
Dieselsalget gikk også ned i januar (3,2 prosent). Det skyldes en kraftig reduksjon på hele 15,7 prosent i salget av avgiftsfri diesel. Salget av den avgiftspliktige dieselen gikk samtidig opp 5,9 prosent. For siste 12-månedersperiode økte dieselsalget både for den avgiftspliktige og den avgiftsfrie dieselen, henholdsvis med 6 og 3,5 prosent. Det samlede dieselsalget viste spesielt høy økning i Aust-Agder og Nordland, med henholdsvis 14 og 13,3 prosent.

Det samlede salget gikk opp med 2,9 prosent siste 12 måneder i forhold til forrige 12-månedersperiode, til 9 883 millioner liter. I januar ble det solgt 765 millioner liter, 1,4 prosent mer i enn januar i fjor.

Transport, industri og boliger/næringsbygg er de største kjøpergruppene av petroleumsprodukter. Av det samlede salget gikk henholdsvis rundt 60, 15 og 10 prosent til disse de siste 12 måneder.

Transport
Siste 12 måneder ble det solgt 5 786 millioner liter petroleumsprodukter til transportformål. Det var rundt 3,5 prosent mer enn for forrige 12-månedersperiode. Av dette gikk hele 3 017 millioner liter til bensinstasjoner, for det meste bilbensin (2 210 millioner liter) og diesel (792 millioner liter). Salg til bensinstasjoner utgjorde alene vel 30 prosent av samlet salg av petroleums-produkter. Av resterende salg til transportbruk gikk 1 140 millioner liter til utenriks sjøtransport og 511 millioner liter til innenriks sjøtransport. Salg til innenriks sjøtrans-port består vesentlig av marine gassoljer og tungdestillat, mens utenriks sjøtransport bruker marine gassoljer og tungolje. Salg av petroleumsprodukt til luftfart utgjorde 703 millioner liter – vesentlig jetparafin.

Industri
1 539 millioner liter petroleumsprodukter ble solgt til industri, kraftforsyning og olje- og gassutvinning siste 12 måneder. Bortimot 2 prosent mer enn forrige 12-månedersperiode. Salget til olje- og gassutvinning sto for nærmere en tredel av dette, først og fremst i form av marine gassoljer. Videre ble det solgt 230 millioner liter petroleumsprodukter til treforedling, hvorav 201 millioner liter var tungolje. Tungoljesalget til treforedling viste økning på hele 35,5 prosent fra forrige 12-måndersperiode. Det øvrige salget av petroleums-produkter til industrien fordeler seg på kjemisk industri (10 prosent), mineralsk industri (3 prosent), næringsmiddelindustri (10 prosent), kraftforsyning (3 prosent) og annen industri (25 prosent).

Om statistikken
Statistikken omfatter leveringer i Norge og på norsk kontinentalsokkel og forsyning av utenlandske skip og fly, selv om faktura er sendt til en kjøper med adresse i utlandet. Leveranser til norske skip og fly i utlandet er ikke med. En bør ellers merke seg at tallene i oversikten ikke viser forbruket, men salget. For å komme frem til forbruket må en korrigere for lagerendringer hos brukerne. Produkter solgt som bunkers er leveranser fra norske havner til skip i utenriksfart uansett skipenes nasjonalitet. Det var 20 utkjøringsdager både i januar i år og i fjor.

Ny statistikk
Salg av petroleumsprodukter,januar 1999.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer information: Live.Tanum@ssb.no, tlf. 21 09 49 19, eller Ann.Christin.Boeng@ssb.no, tlf. 21 09 47 43.

Tabeller finner du på statistikkens faste side.

Ukens statistikk nr. 8, 1999 [an error occurred while processing this directive]