[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 8, 1999

Ordrestatistikk. Industri, 4. kvartal 1998:

Redusert ordretilgang i industrien


Ordretilgangen for industrien falt med 35 prosent fra 3. til 4. kvartal i fjor, målt som årsvekst i trendserien. Denne utviklingen skyldes redusert innenlandsk ordretilgang og lavere etterspørsel fra utlandet for de fleste næringer. Innenlandsk etterspørsel og etterspørsel fra eksport ble redusert med henholdsvis 44 og 30 prosent.
Indeksen for ordretilgang er i 4. kvartal 1998 notert til laveste nivå siden 3. kvartal 1996. Viktige næringer som metallindustri, plattformindustri og maskinindustri har hatt stor nedgang i ordretilgangen fra 3. til 4. kvartal. Nedgangen skjer både fra hjemmemarkedet og fra utlandet. Kjemisk råvareindustri er eneste bransje med økning i ordretilgangen, på 24 prosent.

Den samlede ordrereserven er redusert med 24 prosent sammenlignet med 3. kvartal. Reserven for eksport er nesten uforandret, mens ordrereservene for hjemmemarkedet er redusert med 33 prosent. Spesielt ma-skinindustri, transportmiddelindustri og plattformindustri har hatt stor reduksjon i sine ordrereserver.

Oljeplattformer og moduler
Sterkest negativ trend viser oljeplattformer og moduler, med en reduksjon i ordretilgangen på 88 prosent fra 3. til 4. kvartal. Ordretilgangen ligger likevel noe over nivået for samme kvartal i 1997. Næringen har hatt svært høy ordretilgang de forutgående kvartalene i fjor. Nedgangen fra 3. til 4. kvartal kan skyldes ualminnelig lav oljepris, med påfølgende lav investeringslyst i oljebransjen.

Maskin- og transportmiddelindustri
Maskinindustrien viser spesielt sterk nedgang i innenlandsk ordretilgang, med 25 prosent, men også eksport er nedadgående. Total ordrereserve har gått kraftig ned fra 3. til 4. kvartal. Transportmiddelindustrien har hatt en økning i den innenlandske ordretilgangen fra 3. til 4. kvartal, men ligger fortsatt betydelig under det rekordhøye nivået for samme kvartal i 1997. Usikkerhet internasjonalt har bidratt til svakere etterspørsel i næringen gjennom fjoråret. Samtidig kan signaler om en mulig økning av verftsstøtten ha ført til utsettelse av nye bestillinger i 1998, og dermed forsterket den negative trenden ytterligere.

Om statistikken
Beregningene omfatter utvalgte industrinæringer. Undersøkelsen kartlegger blant annet verdien på nye ordrer som er mottatt i tellingskvartalet og ordrebeholdning ved utløpet av kvartalet - begge målt i løpende priser. Resultatene presenteres i form av elementære verdiindekser, dette til forskjell fra volumindekser. I publiseringen av ordrestatistikken kan tall for tidligere kvartal bli revidert på grunnlag av ny informasjon fra oppgavegiverne. Aktuelle tall må derfor tolkes som foreløpige. Endelige tall vil normalt foreligge etter ett til to kvartal. Svarprosenten for undersøkelsen er om lag 95 ved publiseringstidspunktet.

Ny statistikk
Ordrestatistikk. Industri, 4. kvartal 1998.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Mer informasjon: Hilde.Hagen@ssb.no, tlf. 21 09 47 45, eller Jacob.A.Osnes@ssb.no, tlf. 21 09 47 24.

Tabeller

Flere tabeller finner du på statistikkens faste side.

Ukens statistikk nr. 8, 1999 [an error occurred while processing this directive]