[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 33, 1998

Åpnede konkurser, 2. kvartal 1998:

Størst økning i konkurser i Oslo


Antall åpnede konkurser i Oslo ble nær fordoblet første halvår i år, med 429 mot 293 første halvår i fjor. Dette tilsvarer en økning på hele 46 prosent. Størst nedgang var det i Aust-Agder med 55 prosent.
Til sammen var det 1 756 konkurser i første halvår. Dette er en økning på 3 prosent sammenlignet med samme tidspunkt i fjor.

Fire fylker med økning i antall konkurser
Det var store fylkesvise forskjeller i tallet på åpnede konkurser. Av de 19 fylkene i landet var det bare fire av fylkene som hadde en økning i antall konkurser fra første halvår i fjor til første halvår i år. Økningen var størst i Oslo, deretter kommer Østfold med en økning på 16 prosent. Nordland hadde en økning på 7 prosent, mens økningen i Akershus var på 1 prosent. Resten av fylkene har enten en reduksjon eller ingen endring i antall åpnede konkurser. Reduksjonen i antall konkurser var størst i Aust-Agder med 55 prosent, deretter fulgte Sør-Trøndelag med 33 prosent.

680 personlige konkurser
Av de totalt 1 756 åpnede konkursene var 1 076 foretakskonkurser, mens 680 var personlige konkurser (innbefattet personlig næringsdrivende og lønnstakere). Det var små endringer i fordelingen mellom foretakskonkurser og personlige konkurser sammenlignet med første halvår 1997. Nesten alle fylkene hadde flere foretakskonkurser enn personlige konkurser. Bare i Østfold var det flere personlige konkurser enn foretakskonkurser.

Foretakskonkurser
Varehandelen var den næringen som hadde flest foretakskonkurser. Der ble det åpnet 419 konkurser, en økning på 7 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Næringen eiendomsdrift hadde den største økningen i antall åpnede konkurser sammenlignet med første halvår i fjor. Her var økningen på 37 prosent. Industri og bygg og anlegg hadde en reduksjon i antall konkurser på henholdsvis 11 og 6 prosent. Antall konkurser i hotell og restaurantdrift økte bare med to i forhold til første halvår i fjor. Omsetningsverdien for konkursrammede foretak i hotell- og restaurantdrift gikk imidlertid ned med 63 millioner kroner, en reduksjon på 30 prosent.

Personlige konkurser
Flest konkurser var det i bygge- og anleggsvirksomheten. Der ble det åpnet 193 konkurser. Dette utgjør 30 prosent av åpnede personlige konkurser 1. halvår 1998. Den høyeste prosentvise økningen hadde næringen eiendomsdrift. Der økte antall personlige konkurser fra 47 til 66. Dette er en økning på 40 prosent.

Om statistikken
Fra og med 1. januar 1994 ble Statistisk sentralbyrås (SSB) konkursstatistikk basert på Konkursregisteret i Brønnøysund. Tidligere ble opplysningene hentet fra Løsøreregisteret. Tallene fra de to registrene er ikke direkte sammenlignbare.

Opplysninger om selskapstype, alder og aksjekapital er hentet fra Foretaksregisteret i Brønnøysund. Sysselsettingstallene bygger på opplysninger i SSBs Bedrifts- og foretaksregister.

Fra og med 1. januar 1995 gav materialet fra Brønnøysund muligheter til å identifisere personlige konkurser. Disse var tidligere delvis inkludert i gruppen "uoppgitt" næring og delvis var de næringsfordelte. Personlige konkurser omfatter åpnede konkurser for personlig næringsdrivende og lønnstakere. I praksis betyr dette at dersom konkursdebitor ikke er regist-rert i Foretaksregisteret i Brønnøysund, eller dersom den ikke er et enkeltmannsforetak, grupperes den inn under de personlige konkursene. Fra samme tidspunkt oppgis næringsfordeling på to siffer for personlige konkurser fra Brønnøysund. Opplysningene bygger på skifterettens tildeling av næring, og det er knyttet en del usikkerhet til denne. De er derfor presentert i egen tabell. Endringene fører til at de næringsfordelte konkurser fra og med 1. januar 1995 ikke direkte kan sammenlignes med tidligere perioder.

[Figur 4]

Figur 4: Foretakskonkurser, etter næring. 1. halvår 1997 og 1998


[Figur 5]

Figur 5: Personlige konkurser, etter næring. 1. halvår 1997 og 1998


Ny statistikk
Åpnede konkurser, 2. kvartal 1998.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Mer informasjon og e-post: svein.lotsberg@ssb.no, tlf. 21 09 45 26, eller dan.gallefoss@ssb, tlf. 21 09 45 20.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 33, 1998 [an error occurred while processing this directive]