[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 33, 1998

Produksjonsindeks for industrien, juni 1998:

Klar nedgang i industriproduksjonen


Industriproduksjonen i juni gikk ned med 1,7 prosent sammenlignet med mai. Produksjonen er dermed tilbake om lag på gjennomsnittsnivået for 1. kvartal. Derimot økte både olje- og gassutvinningen og kraftproduksjonen såpass kraftig at produksjonsindeksen samlet økte med 1,1 prosent.
Den langsiktige trenden i produksjonsindeksen har nå ligget nærmest flat i nesten et år, men utviklingen i de ulike delene viser klare variasjoner. Olje- og gassutvinningen hadde en klar nedgang gjennom 1. kvartal og inn i 2. kvartal, mens industriproduksjonen hadde en topp i begynnelsen av 2. kvartal.

Nedgang i industrien på bred basis
Nedgangen i industriproduksjonen på 1,7 prosent i juni kommer som en følge av lavere produksjon i forhold til mai i nesten samtlige næringer. Størst bidrag til nedgangen gav lavere produksjon i næringsmiddelindu-stri, treforedling, kjemisk industri og transportmiddelindustri. De eneste vesentlige bidragene til økning kom innenfor forlag og grafisk industri og produksjon av oljeplattformer. Nedgangen i produksjonen i juni er imidlertid ikke større enn at de aller fleste sektorene kan vise klar vekst fra 1. til 2. kvartal i år.

Nedgang i energiproduserende næringer
Olje- og gassutvinningen økte med hele 4,4 prosent i juni, etter en tilsvarende nedgang i mai. Produksjonen i første halvår var 2,6 prosent lavere enn samme periode i fjor. Produksjonen innenfor kraftforsyning økte med hele 6,5 prosent, men lå bare knapt 1 prosent over produksjonen i samme måned i 1997. På grunn av den meget lave produksjonen gjennom mesteparten av 1997 lå kraftproduksjonen i første halvår nesten 9 prosent høyere i år.

Om statistikken
Oppgavene til Statistisk sentralbyrås produksjonsindeks innhentes fra om lag 1 650 bedrifter med innsendingsfrist den 15. i hver måned. Vektgrunnlaget er bearbeidingsverdi til faktorpris, og indikatorer for produksjonsvolumet er produksjonen av viktige varer, arbeidede timeverk eller råvareinnsats. Statistikken omfatter olje- og gassutvinning, industri, bergverksdrift, og kraftforsyning.

Ny statistikk
Produksjonsindeks for industrien, juni 1998.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon og e-post: oyvind.naustdal@ssb.no, tlf. 21 09 47 35, eller kjell.berger@ssb.no, tlf. 21 09 47 19.

Tabeller

Flere tabeller finner du på statistikkens faste side.

Ukens statistikk nr. 33, 1998 [an error occurred while processing this directive]