[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 13, 1998

Utdanningsstatistikk:

Ny serie om aktuell utdanningsstatistikk


Statistisk sentralbyrå (SSB) offentliggjør 27. mars en helt ny publikasjonsserie om utdanning. Serien inneholder et bredt spekter av statistikk om elever, studenter og lærere i Norge og nøkkeltall for utdanningssektoren.

Stadig flere personer i Norge tar utdanning utover obligatorisk grunnskole, og SSB ønsker gjennom den nye publikasjonsserien Aktuell utdanningsstatistikk å øke tilgjengeligheten og aktualiteten til denne typen statistikk.

Aktuell utdanningsstatistikk er et samarbeidsprosjekt mellom SSB og Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (KUF). Både SSB og KUF bidrar med data til publikasjonsserien. SSB har det redaksjonelle ansvaret for publikasjonene og står også faglig ansvarlig. Aktuell utdanningsstatistikk vil bli utgitt åtte-ti ganger per år.

Den første publikasjonen omfatter foreløpige tall per 1. oktober 1997 om lærlinger og utdanning under lov om videregående opplæring. Bare elever som deltar i en utdanningsaktivitet av en varighet på minst 300 undervisningstimer per år inngår i statistikken. Tallene for avsluttet grunnskole gjelder skoleåret 1996/97.

Store forskjeller i valg av studieretning
I alt 52 000 elever avsluttet 9. klassetrinn i grunnskolen våren 1997. Av disse hadde 95 prosent begynt i en utdanning under lov om videregående opplæring høsten samme år. Elevenes valg av studieretning varierer med foreldrenes utdanningsnivå. Mens 84 prosent av elevene som har minst én forelder med lang høyere utdanning velger å starte på en allmennfaglig studieretning, er tilsvarende andel for dem med foreldre som kun har fullført grunnskoleutdanning 28 prosent. Blant avgangselevene med foreldre med lang høyere utdanning, valgte en like stor andel av guttene som jentene å starte i allmennfaglig studieretning. For de andre gruppene var andelen av jentene som valgte allmennfaglig studieretning mellom 9 og 12 prosentpoeng høyere.

Foreldrenes utdanningsnivå er bestemt ut fra nivå på utdanningen til den av foreldrene som har høyest utdanning. Kort høyere utdanning omfatter høyere utdanning av en varighet på fire år eller mindre. Lang høyere utdanning omfatter høyere utdanning av en varighet på minst fire og et halvt år.

27. mars vil første nummer i publikasjonsserien Aktuell utdanningsstatistikk i sin helhet bli gjort tilgjengelig på SSBs webside på Internett: http://www.ssb.no

[Figur 6]

Figur 6: Elever som avsluttet grunnskolen våren 1997, etter valg av studieretning under lov om videregående utdanning samme høst og foreldrenes utdanningsnivå. Foreløpige tall. Prosent


Mer informasjon
Terje Risberg, tlf. 62 88 52 68, e-post: terje.risberg@ssb.no, eller Tor Jørgensen, tlf. 62 88 52 69, e-post:tor.jorgensen@ssb.no. For bestilling: Salg- og abonnementservice, tlf. 62 88 55 00, faks 62 88 55 95, e-post: salg- abonnement@ssb.no

Ukens statistikk nr. 13, 1998