[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 13, 1998

Salg av petroleumsprodukter, februar 1998:

Vi bruker mer diesel


I februar økte salget av den avgiftspliktige dieselen, som er beregnet til bilkjøring, med 6,2 prosent sammenlignet med februar i fjor. Det totale dieselsalget økte med 4,7 prosent, mens bensinsalget viste en svak nedgang.
Det ble i februar solgt til sammen 733 millioner liter petroleumsprodukter, en nedgang på 1,6 prosent i forhold til februar i 1997. Fra mars i fjor til og med februar i år ble det solgt 9 597 millioner liter petroleumsprodukter. Dette er en nedgang på 0,1 prosent i forhold til forrige tolvmånedersperiode.

Økt dieselsalg i Sogn og Fjordane
Salget av autodiesel var på 142 millioner liter, og salg av avgiftspliktig diesel utgjorde 58,2 prosent av dette. Sammenlignet med februar i fjor var økningen størst i Sogn og Fjordane med 21,5 prosent, Hordaland med 20,5 prosent og Rogaland med 19 prosent. Fra januar til februar i år ble det solgt til sammen 276 millioner liter autodiesel.

I tolvmånedersperioden fra mars 1997 til og med februar i år økte salget av autodiesel med 2,3 prosent, og det ble solgt 1 780 millioner liter i denne perioden. Økningen var størst i Aust-Agder med 9,2 prosent, mens nedgangen var størst i Finnmark med 5,2 prosent. For kundegruppen transport var økningen 4,9 prosent i tolvmånedersperioden, 3,7 prosent hittil i år og 3,8 prosent i februar.

Mindre bensinsalg i Nordland
Det ble solgt 159 millioner liter bilbensin i februar. Dette er en nedgang på 0,2 prosent sammenlignet med februar i fjor. Fra januar til februar i år var økningen på 0,5 prosent. For tolvmånedersperioden fra mars 1997 til februar 1998 var det en nedgang i bensinsalget på 0,6 prosent. I denne perioden var det størst økning i bensinsalget i Østfold med 7,7 prosent, mens det var størst nedgang i Nordland med 5,9 prosent.

Kraftig nedgang i salg av fyringsprodukter
En uvanlig varm februar måned bidrog til en kraftig reduksjon i salget av lette fyringsprodukter. I februar ble det solgt kun 20 millioner liter fyringsparafin. Dette er en kraftig nedgang på 20 prosent i forhold til samme måned i fjor. Salget av lette fyrings-produkter var på 74 millioner liter i februar , og viste også stor nedgang med 21,7 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Fra mars i fjor til februar i år gikk salget av fyringsparafin ned med 12,1 prosent, mens salg av lette fyringsprodukter gikk ned med 28,3 prosent. Salget av jetparafin økte med 5,9 prosent i denne perioden.

Om statistikken
Statistikken omfatter leveringer i Norge og på norsk kontinentalsokkel, forsyning av utenlandske fly og skip, selv om faktura er sendt til en kjøper med adresse i utlandet. Leveranser til norske fly og skip i utlandet er ikke med. Tallene i oversikten viser salget og ikke forbruket. For å komme frem til forbruket må en korrigere for lagerendringer hos brukerne. Produkter solgt som bunkers er leveranser fra norske havner til skip i utenriksfart uansett skipenes nasjonalitet. Det var 20 utkjøringsdager i februar i år og i fjor.

Ny statistikk

Salg av petroleumsprodukter, februar 1998.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon: Toril Martinsen, tlf. 21 09 49 19, e-post : toril. staveli.martinsen@ssb.no, eller Ann Christin Bøeng, tlf. 21 09 47 43, e-post: ann.christin.boeng@ssb.no

Tabellregister

Ukens statistikk nr. 13, 1998