66157_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/sroi/kvartal-forelopige-tall
66157
Omsetningsvekst for godstransport på veg
statistikk
2012-03-01T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv;Teknologi og innovasjon;Transport og reiseliv
no
sroi, Omsetningsindeks for transport, reiseliv og IKT, overnattings- og serveringsvirksomhet (for eksempel hoteller, restauranter, barer), informasjon og telekommunikasjon (for eksempel forlag, film, TV), transport og lagring (for eksempel passasjer- og godstransport med tog, fly og båt)Landtransport, Luftfart, Informasjons- og kommunikasjonsteknologi - IKT, Reiseliv, Sjøtransport, Teknologi og innovasjon, Transport og reiseliv
false

Omsetningsindeks for transport, reiseliv og IKT4. kvartal 2011, foreløpige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Omsetningsvekst for godstransport på veg

Omsetningen for transport av gods på veg økte med 8,6 prosent fra 2010 til 2011. I samme periode falt omsetningen for godstransport med jernbane.

Tallene gjenspeiler dermed utfordringene i transportsektoren knyttet til målsettingen om å flytte mer gods fra veg til bane. Mens godstransport med jernbane måtte tåle en omsetningssvikt på 2,3 prosent i 2011, fortsatte veksten for bedrifter som transporterer gods på veg. Sistnevnte næring har kommet seg helt etter finanskrisen og kunne vise til en ny bestenotering på over 44 milliarder kroner i omsetning i 2011.

Stabil vekst for reiseliv

De fleste reiselivsnæringene opplevde en solid omsetningsvekst i 2011. Omsetningen for serveringsbedrifter økte blant annet med 7,7 prosent fra året før, og veksten var mest markant for kantiner, cateringbedrifter og kaffebarer. Også norsk overnattingsvirksomhet rapporterte positive omsetningstall i fjor. Hotellene omsatte for 21,4 milliarder kroner i 2011, en økning på 7,9 prosent fra året før. Denne veksten gjenspeiles i en solid økning i antall gjestedøgn i hotellnæringen (se SSBs overnattingsstatistikk ).

Oppgang for IKT

Det var også et godt år for de fleste næringene innenfor IKT i 2011. Totalt økte omsetningen for bedrifter innenfor næringshovedområdet informasjon og kommunikasjon med 4,7 prosent fra 2010. Bedrifter som tilbyr programmeringstjenester, konsulentvirksomhet og andre tjenester tilknyttet informasjonsteknologi opplevde en årsvekst på nærmere 13 prosent. Telekommunikasjonsnæringen måtte derimot tåle en svikt i omsetning på 1,3 prosent i 2011 sammenlignet med 2010.

Positivt kvartal for passasjertransport

Tall for 4. kvartal 2011 viser en positiv utvikling for bedrifter som transporterer passasjerer. Lufttransport med passasjerer hadde en omsetningsvekst på 6,6 prosent fra 4. kvartal året før, dette til tross for en lengre periode med prisfall på flybilletter (se SSBs prisindekser for transport og lagring ). Også sjøfart og kysttrafikk med passasjerer opplevde en omsetningsvekst i 4. kvartal. Omsetningen for passasjertransport med jernbane falt imidlertid i årets siste kvartal.

Foreløpige tall

4. kvartal er i de fleste næringer basert på tall for oktober. Tall for november og desember er beregnet med utgangspunkt i utviklingen fra 5. til 6. termin i 2010. Derfor må tallene for 4. kvartal 2011 betraktes som foreløpige.

Tabeller: