14284_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/sroi/kvartal-forelopige-tall
14284
Stabil vekst i serveringsbransjen
statistikk
2010-06-14T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv;Teknologi og innovasjon;Transport og reiseliv
no
sroi, Omsetningsindeks for transport, reiseliv og IKT, overnattings- og serveringsvirksomhet (for eksempel hoteller, restauranter, barer), informasjon og telekommunikasjon (for eksempel forlag, film, TV), transport og lagring (for eksempel passasjer- og godstransport med tog, fly og båt)Landtransport, Luftfart, Informasjons- og kommunikasjonsteknologi - IKT, Reiseliv, Sjøtransport, Teknologi og innovasjon, Transport og reiseliv
false

Omsetningsindeks for transport, reiseliv og IKT1. kvartal 2010, foreløpige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Stabil vekst i serveringsbransjen

Omsetningstall for 1. kvartal 2010 viser fortsatt vekst i serveringsbransjen. I forhold til samme kvartal i fjor økte omsetningen med 1,4 prosent.

Veksten i denne næringen er mest markant for restaurantvirksomhet. Her økte omsetningen med 3,2 prosent fra 1. kvartal 2009 til 1. kvartal 2010 og kan ifølge konsumprisindeksen tilskrives en prisvekst i restauranttjenester. Derimot fortsetter den dårlige utviklingen for norsk hotellvirksomhet. Omsetningen til hotellene falt med 5,4 prosent i 1. kvartal 2010 sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2009. Tall fra SSBs overnattingsstatistikk tyder på at denne nedgangen skyldes en svikt i yrkes- og konferansemarkedet.

Fortsatt tunge tider for lufttransportnæringen

Den negative trenden fortsetter også for lufttransport. Omsetningen i denne næringen falt med 8,8 prosent fra 1. kvartal 2009 til 1. kvartal 2010, til tross for en økning i antall passasjerer. Se Avinors trafikkstatistikk . Etter et tungt år i fjor er det ellers tegn til bedring i enkelte transportnæringer. Blant annet kan næringshovedgruppen godstransport vei vise til en omsetningsvekst på 0,3 prosent i årets første kvartal.

Beskjeden vekst i IKT

De fleste næringene innenfor informasjon og kommunikasjon kunne i 1. kvartal i år vise til en omsetningsvekst. Blant annet økte omsetningen til bedrifter i næringen tjenester tilknyttet informasjonsteknologi med 1,9 prosent fra tilsvarende kvartal i fjor. Denne næringen omfatter ulike tjenester som konsulentvirksomhet, programmeringstjenester samt forvaltning og drift av IT-systemer. SSBs prisindekser for informasjon og kommunikasjon tyder på at veksten i 1. kvartal først og fremst skyldes en økning i mengden av slike tjenester.

Foreløpige tall

1. kvartal er i de fleste næringene basert på tall for kun januar og februar måned. Tall for mars er beregnet med utgangspunkt i utviklingen fra 1. til 2. termin i 2009. Derfor må tallene for 1. kvartal betraktes som foreløpige.

Omorganisering av kollektivtransporten

Som følge av omorganisering av kollektivtransporten i Oslo og Akershus er ikke tallene for 2008 i NACE 49.3 og NACE 52.2 direkte sammenlignbare med tidligere årganger.

Tabeller: