14342_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/sroi/arkiv
14342
Sterk vekst for transporttjenester
statistikk
2010-11-29T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv;Teknologi og innovasjon;Transport og reiseliv
no
sroi, Omsetningsindeks for transport, reiseliv og IKT, overnattings- og serveringsvirksomhet (for eksempel hoteller, restauranter, barer), informasjon og telekommunikasjon (for eksempel forlag, film, TV), transport og lagring (for eksempel passasjer- og godstransport med tog, fly og båt)Landtransport, Luftfart, Informasjons- og kommunikasjonsteknologi - IKT, Reiseliv, Sjøtransport, Teknologi og innovasjon, Transport og reiseliv
false

Omsetningsindeks for transport, reiseliv og IKT3. kvartal 2010, foreløpige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Sterk vekst for transporttjenester

Den gode utviklingen i transportsektoren fortsetter i 3. kvartal 2010. Foreløpige tall viser en omsetningsvekst på 6,3 prosent for bedrifter innenfor transport og lagring, sammenlignet med tilsvarende kvartal i fjor.

De gode tidene merkes særlig i bransjer som yter hjelpetjenester i transportsektoren. Totalt økte omsetningen for bedrifter i næringen lagring og andre tjenester tilknyttet transport med 9,6 prosent fra 3. kvartal 2009 til 3. kvartal 2010. Av bransjer som bidro til denne veksten, kan vi især nevne spedisjon, skipsmegling og drift av bomstasjoner. Også sjøfartsnæringen opplever nå bedre tider og kunne i årets 3. kvartal vise til en omsetningsvekst på hele 10,3 prosent.

Svikt i omsetning for film, bøker og aviser

3. kvartal ga derimot skuffende tall for bedrifter med virksomhet innenfor film, video og fjernsynsprogrammer. Omsetningen i denne bransjen falt med 6,3 prosent fra 3. kvartal i fjor, og nedgangen var spesielt kraftig for filmframvisning. Også deler av forlagsbransjen opplevde et svakt kvartal. Blant annet omsatte bedrifter i næringshovedgruppen utgivelse av bøker , tidsskrifter og annen forlagsvirksomhet for 4,3 prosent mindre i 3. kvartal 2010 enn i samme kvartal 2009.

Oppturen fortsetter for reiseliv

For andre kvartal på rad kunne reiselivsbransjen vise til en omsetningsvekst. Norske overnattingssteder rapporterte en økning i omsetning på 2,8 prosent fra 3. kvartal i fjor til 3. kvartal i år, mens veksten for serveringsbedrifter i samme periode var på 4,2 prosent. Tall fra SSBs konsumprisindeks tyder på at de positive tallene i høy grad kan tilskrives en prisvekst på reiselivstjenester.

Foreløpige tall

3. kvartal er i de fleste næringene basert på tall for juli og august måned. Tall for september er beregnet med utgangspunkt i utviklingen fra 4. til 5. termin i 2009. Derfor må tallene for 3. kvartal 2010 betraktes som foreløpige.

Tabeller: