14282_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/sroi/arkiv
14282
Askeskyen ga mindre omsetning
statistikk
2010-08-27T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv;Teknologi og innovasjon;Transport og reiseliv
no
sroi, Omsetningsindeks for transport, reiseliv og IKT, overnattings- og serveringsvirksomhet (for eksempel hoteller, restauranter, barer), informasjon og telekommunikasjon (for eksempel forlag, film, TV), transport og lagring (for eksempel passasjer- og godstransport med tog, fly og båt)Landtransport, Luftfart, Informasjons- og kommunikasjonsteknologi - IKT, Reiseliv, Sjøtransport, Teknologi og innovasjon, Transport og reiseliv
false

Omsetningsindeks for transport, reiseliv og IKT2. kvartal 2010, foreløpige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Askeskyen ga mindre omsetning

Flyforbudet i etterkant av vulkanutbruddet på Island i april bidro til svake tall for luftfart i 2. kvartal 2010. I forhold til samme kvartal i fjor falt omsetningen i denne næringen med hele 10,6 prosent.

Dermed fortsetter den dårlige utviklingen for luftfartsbransjen, som i 2. kvartal ble berørt av både vulkansk aske og streik blant vekterne. Nedgangen i omsetning var et resultat av både sviktende passasjertall og lavere priser på flyreiser. Ifølge Avinors trafikkstatistikk var det en markant nedgang i antall flypassasjerer fra 2. kvartal 2009 til 2. kvartal 2010; samtidig viser SSBs konsumprisindeks et prisfall for passasjertransport med fly i denne perioden.

Lysere tider for annen transport

Ellers tyder tallene på at flere transportnæringer er i ferd med å komme seg etter finanskrisen. Totalt økte omsetningen i næringshovedområdet transport og lagring med 1,7 prosent fra 2. kvartal i fjor til tilsvarende kvartal i år. Det var særlig bedrifter innenfor godstransport på veg, lagring og spedisjon som bidro til denne veksten. Etter en kraftig omsetningssvikt i 2009 opplevde også sjøfartsnæringen en beskjeden vekst i 2. kvartal i år.

Oppgang i reiseliv

For første gang siden 2008 kunne norske overnattingsbedrifter vise til en omsetningsvekst i 2. kvartal 2010. Sammenlignet med samme kvartal i fjor økte omsetningen i overnattingsbransjen med 1,0 prosent, en vekst som gjenspeiles i flere gjestedøgn i SSBs overnattingsstatistikk . I serveringsbransjen opplevde både restauranter og barer en økning i omsetning i 2. kvartal, mens kantiner og cateringbedrifter derimot måtte tåle en nedgang.

Sterk vekst for informasjonstjenester

Innenfor informasjons- og kommunikasjonssektoren var det bedrifter som tilbyr informasjonstjenester, som rapporterte de beste tallene i årets 2. kvartal. Omsetningen i denne næringen, som blant annet omfatter databehandling, datalagring og drift av webportaler, økte totalt med hele 10 prosent fra 2. kvartal 2009. Derimot falt omsetningen i telekommunikasjon med 0,9 prosent i samme periode.

Foreløpige tall

2. kvartal er i de fleste næringene basert på tall for kun april måned. Tall for mai og juni er beregnet med utgangspunkt i utviklingen fra 2. til 3. termin i 2009. Derfor må tallene for 2. kvartal 2010 betraktes som foreløpige.

Omorganisering av kollektivtransporten

Som følge av omorganisering av kollektivtransporten i Oslo og Akershus er ikke tallene for 2008 i NACE 49.3 og NACE 52.2 direkte sammenlignbare med tidligere årganger.

Tabeller: