14288_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/sroi/arkiv
14288
Flere passasjerer, men mindre gods
statistikk
2009-11-30T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv;Teknologi og innovasjon;Transport og reiseliv
no
sroi, Omsetningsindeks for transport, reiseliv og IKT, overnattings- og serveringsvirksomhet (for eksempel hoteller, restauranter, barer), informasjon og telekommunikasjon (for eksempel forlag, film, TV), transport og lagring (for eksempel passasjer- og godstransport med tog, fly og båt)Landtransport, Luftfart, Informasjons- og kommunikasjonsteknologi - IKT, Reiseliv, Sjøtransport, Teknologi og innovasjon, Transport og reiseliv
false

Omsetningsindeks for transport, reiseliv og IKT3. kvartal 2009, foreløpige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Flere passasjerer, men mindre gods

Tall for 3. kvartal 2009 viser en økning i omsetningen for næringer som transporterer passasjerer, sammenlignet med 3. kvartal 2008. Derimot falt omsetningen kraftig for godstransport.

Totalt falt omsetningen for næringshovedområdet Transport og lagring med 8,3 prosent fra 3. kvartal i fjor til 3. kvartal i år. Bak dette totaltallet finner vi imidlertid et tydelig mønster, med en kraftig nedgang for transport av gods, men en økning for transport av passasjerer. Dette skillet er mest markant i sjøfartsnæringen. Her falt omsetningen for godstransport med over 20 prosent fra 3. kvartal i fjor til 3. kvartal i år, mens passasjertransport kunne vise til en økning på nesten 14 prosent i samme periode. Et liknende skille mellom transport av gods og passasjerer ser vi også for jernbane og veitransport, mens luftfart opplever en omsetningssvikt for både passasjer- og godstransport.

Svak vekst for serveringsnæringen

Serveringsbedrifter kan fortsatt vise til en beskjeden omsetningsvekst. Blant annet økte omsetningen for næringshovedgruppen Restaurantvirksomhet med 2,4 prosent i 3. kvartal 2009 sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2008. Bedrifter som tilbyr overnatting, opplever imidlertid stadig en nedgang. Omsetningen for norske hoteller falt med 5,1 prosent fra 3. kvartal i fjor til 3. kvartal i år, en nedgang som gjenspeiles i en svikt i antall gjestedøgn og redusert pris per rom. Se SSBs overnattingsstatistikk .

Fortsatt tøft for forlagene

Forlagsbransjen merker også redusert etterspørsel. For bedriftene innenfor forlagsvirksomhet falt omsetningen fra 3. kvartal 2008 til 3. kvartal 2009 med totalt 7,0 prosent. Det er særlig bedrifter som gir ut bøker og aviser, som rammes i denne næringen. Derimot opplever andre bransjer innenfor informasjons- og kommunikasjonssektoren fortsatt vekst, deriblant næringen Tjenester tilknyttet informasjonsteknologi. På tross av fallende priser på programmerings- og konsulenttjenester i denne næringen, økte omsetningen med 3,5 prosent fra 3. kvartal 2008 til 3. kvartal 2009. Se SSBs prisindekser for informasjon og kommunikasjon .

Overgang til ny næringsklassifisering

Fra og med 1. kvartal 2009 publiseres omsetningsindeksen etter ny standard for næringsgruppering (SN2007). Denne næringsgrupperingen medfører en del endringer i forhold til tidligere publiseringer. Blant annet er det gamle næringshovedområde I (Transport og kommunikasjon) delt i to: H (Transport og lagring) og J (Informasjon og kommunikasjon). I tillegg dekker omsetningsindeksen flere næringer enn tidligere, deriblant forlagsvirksomhet og tjenester tilknyttet informasjonsteknologi. Les mer om overgangen til SN2007 her .

Foreløpige tall

Tall for 3. kvartal er i de fleste næringene basert på tall for juli og august. Tall for september er beregnet med utgangspunkt i utviklingen fra 4. til 5. termin i 2008. Derfor må tall for 3. kvartal betraktes som foreløpige.

Omorganisering av kollektivtransporten

Som følge av omorganisering av kollektivtransporten i Oslo og Akershus er ikke tallene for 2008 i NACE 49.3 og NACE 52.2 direkte sammenlignbare med tidligere årganger.

Tabeller: