14290_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/sroi/arkiv
14290
Telekommunikasjon rir av stormen
statistikk
2009-08-27T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv;Teknologi og innovasjon;Transport og reiseliv
no
sroi, Omsetningsindeks for transport, reiseliv og IKT, overnattings- og serveringsvirksomhet (for eksempel hoteller, restauranter, barer), informasjon og telekommunikasjon (for eksempel forlag, film, TV), transport og lagring (for eksempel passasjer- og godstransport med tog, fly og båt)Landtransport, Luftfart, Informasjons- og kommunikasjonsteknologi - IKT, Reiseliv, Sjøtransport, Teknologi og innovasjon, Transport og reiseliv
false

Omsetningsindeks for transport, reiseliv og IKT2. kvartal 2009, foreløpige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Telekommunikasjon rir av stormen

Omsetningstall tyder på at bedrifter innenfor telekommunikasjon har kommet seg godt gjennom finanskrisen. Omsetningen i denne næringen økte med 3,7 prosent i 2. kvartal i år sammenlignet med 2. kvartal i fjor.

Mens andre bransjer merker nedgangstidene, fortsetter dermed omsetningsveksten for telekommunikasjonsnæringen, som blant annet tilbyr tjenester innenfor fasttelefoni, mobiltelefoni og Internett. Omsetningen økte fra 2. kvartal 2008 til 2. kvartal 2009 uansett teknologi, det vil si uansett om tjenestene benyttet kabelbasert, trådløs eller satellittbasert infrastruktur.

Forlagenes omsetning merkbart redusert

Imidlertid sliter andre bransjer innenfor informasjons- og kommunikasjonsnæringene. Omsetningen i forlagsbransjen falt med hele 8,3 prosent i 2. kvartal 2009 sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2008, mens for radio- og fjernsynskringkasting sank omsetningen med 6,1 prosent i samme periode.

Fortsatt motgang for hotellene

Nedgangen fortsetter også i overnattingsbransjen. I tråd med en svikt i antall gjestedøgn (se SSBs overnattingsstatistikk ) falt omsetningen ved norske hoteller med 6,4 prosent fra 2. kvartal i fjor til 2. kvartal i år. Derimot opplever serveringsbransjen fortsatt en beskjeden vekst. Blant annet steg omsetningen for bedrifter innenfor restaurantvirksomhet med 1,5 prosent i 2. kvartal 2009 sammenlignet med tilsvarende kvartal i fjor.

Svikt i transportnæringene

Den dårlige utviklingen fortsetter for de fleste transportnæringene. Totalt falt omsetningen for bedrifter i hovednæringsområde Transport og lagring med 4,8 prosent fra 2. kvartal 2008 til 2. kvartal 2009. Omsetningssvikten var mest merkbar for utenriks sjøfart, godstransport på vei samt lasting og lossing. Av næringer som fortsatt opplever vekst, kan vi nevne lufttransport, som på tross av en nedgang i antall passasjerer og flybevegelser (se Avinors trafikkstatistikk ) kunne vise til en omsetningsøkning på 2,7 prosent i 2. kvartal 2009 sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Overgang til ny næringsklassifisering

Fra og med 1. kvartal 2009 publiseres omsetningsindeksen etter ny standard for næringsgruppering (SN2007). Denne næringsgrupperingen medfører en del endringer i forhold til tidligere publiseringer. Blant annet er det gamle næringshovedområdet I (transport og kommunikasjon) delt i to: H (transport og lagring) og J (informasjon og kommunikasjon). I tillegg dekker omsetningsindeksen flere næringer enn tidligere, deriblant forlagsvirksomhet og tjenester tilknyttet informasjonsteknologi. Les mer om overgangen til SN2007 her .

Foreløpige tall

Tall for 2. kvartal er i de fleste næringene basert på data for kun april måned. Tall for mai og juni er beregnet med utgangspunkt i utviklingen fra 2. til 3. termin i 2008. Derfor må tall for 2. kvartal betraktes som foreløpige.

Omorganisering av kollektivtransport

Som følge av omorganisering av kollektivtransporten i Oslo og Akershus er ikke tallene for 2008 i NACE 49.3 og NACE 52.2 direkte sammenlignbare med tidligere årganger.

Tabeller: