14292_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/sroi/arkiv
14292
Dårligere tider for transport
statistikk
2009-06-02T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv;Teknologi og innovasjon;Transport og reiseliv
no
sroi, Omsetningsindeks for transport, reiseliv og IKT, overnattings- og serveringsvirksomhet (for eksempel hoteller, restauranter, barer), informasjon og telekommunikasjon (for eksempel forlag, film, TV), transport og lagring (for eksempel passasjer- og godstransport med tog, fly og båt)Landtransport, Luftfart, Informasjons- og kommunikasjonsteknologi - IKT, Reiseliv, Sjøtransport, Teknologi og innovasjon, Transport og reiseliv
false

Omsetningsindeks for transport, reiseliv og IKT1. kvartal 2009, foreløpige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Dårligere tider for transport

Flere transportnæringer merket virkningene av finanskrisen i første kvartal 2009. Omsetningstall viser at de fleste næringene i transportsektoren enten opplevde nedgang eller avtakende vekst i denne perioden.

Totalt steg omsetningen for bedrifter i næringshovedområdet Transport og lagring med 1,3 prosent fra 1. kvartal 2008 til 1. kvartal 2009. Dermed fortsetter den dårlige utviklingen fra andre halvdel av 2008 for flere transportnæringer. Blant annet opplevde bedrifter innenfor næringshovedgruppen Godstransport vei , herunder flyttetransport en nedgang i omsetning på 1,5 prosent i 1. kvartal i år sammenlignet med tilsvarende kvartal i fjor. Denne omsetningssvikten kan forklares med et redusert transportvolum ettersom prisene økte i denne perioden (se våre prisindekser for transport og lagring ). Av transportnæringene kan luftfart fortsatt vise til positive tall, med en omsetningsvekst på 4,1 prosent fra 1. kvartal 2008 til 1. kvartal 2009.

Hotellene sliter

I reiselivsnæringene merkes også de dårlige tidene, særlig i overnattingsbransjen. Totalt gikk omsetningen for overnattingsbedrifter ned med 7,5 prosent fra 1. kvartal 2008 til samme kvartal i 2009; en nedgang som stemmer godt med tall som viser svikt i antall gjestedøgn (se SSBs overnattingsstatistikk ). Serveringsbransjen opplever imidlertid fortsatt en vekst i omsetning. Blant annet kan kantiner og cateringbedrifter vise til en solid omsetningsøkning på 8,9 prosent i 1. kvartal i år sammenlignet med 1. kvartal i fjor.

Vekst i telekommunikasjon

I informasjons- og kommunikasjonsnæringene steg omsetningen totalt med 5,0 prosent fra 1. kvartal 2008 til 1. kvartal i 2009. Omsetningen steg blant annet for telekommunikasjon og tjenester tilknyttet informasjonsteknologi, selv uten prisøkning for slike tjenester (se våre prisindekser for IKT ). Bedrifter innenfor forlagsvirksomhet og radio- og fjernsynskringkasting opplevde derimot nedgang i omsetningen i 1. kvartal i år sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Overgang til ny næringsklassifisering

Fra og med 1. kvartal 2009 publiseres omsetningsindeksen etter ny standard for næringsgruppering (SN2007). Denne næringsgrupperingen medfører en del endringer i forhold til tidligere publiseringer. Blant annet er det gamle næringshovedområde I (Transport og kommunikasjon) delt i to: H (Transport og lagring) og J (Informasjon og kommunikasjon). I tillegg dekker omsetningsindeksen flere næringer enn tidligere, deriblant forlagsvirksomhet og tjenester tilknyttet informasjonsteknologi. Les mer om overgangen til SN2007 her .

Omorganisering av kollektivtransport

Som følge av omorganisering av kollektivtransporten i Oslo og Akershus er ikke tallene for 2008 i NACE 49.3 og NACE 52.2 direkte sammenlignbare med tidligere årganger.

Tabeller: