14294_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/sroi/arkiv
14294
Lavere vekst for overnatting og servering
statistikk
2009-03-26T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv;Teknologi og innovasjon;Transport og reiseliv
no
sroi, Omsetningsindeks for transport, reiseliv og IKT, overnattings- og serveringsvirksomhet (for eksempel hoteller, restauranter, barer), informasjon og telekommunikasjon (for eksempel forlag, film, TV), transport og lagring (for eksempel passasjer- og godstransport med tog, fly og båt)Landtransport, Luftfart, Informasjons- og kommunikasjonsteknologi - IKT, Reiseliv, Sjøtransport, Teknologi og innovasjon, Transport og reiseliv
false

Omsetningsindeks for transport, reiseliv og IKT4. kvartal 2008, foreløpige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Lavere vekst for overnatting og servering

Omsetningstall for fjerde kvartal 2008 viser en avtakende vekst for reiselivsnæringene. Totalt steg omsetningen for bedrifter innenfor hotell- og restaurantvirksomhet med 2,8 prosent fra 4. kvartal 2007 til 4. kvartal 2008.

Våre tall tyder på at bedrifter i serveringsbransjen nå merker virkningene av finanskrisen. Etter en lang periode med sterk vekst viser tall for 4. kvartal 2008 at omsetningen for restauranter, kafeer og gatekjøkken økte med kun 1,5 prosent sammenliknet med tilsvarende kvartal i 2007. Den negative utviklingen er også tydelig for puber og barer, hvor omsetningsveksten i den samme perioden var på beskjedne 0,9 prosent.

Dårligere tider for landtransport

Nå begynner også enkelte næringer innenfor transportsektoren å merke nedgangstidene. Blant annet opplevde lastings-, lossings- og lagringsbedrifter en nedgang i omsetning på 3,6 prosent fra 4. kvartal 2007 til 4. kvartal 2008. Likeledes er omsetningsveksten på 3,6 prosent i fjerde kvartal for næringshovedgruppen Annen landtransport betraktelig lavere enn i tidligere kvartaler. Det er først og fremst for drosjebiltransport og godstransport på vei at tallene peker nedover, mens kollektivtransport fortsatt kan skilte med solid vekst i omsetning.

Stabilt for telekommunikasjon

Omsetningen til bedrifter i telekommunikasjonsnæringen steg med 3,9 prosent i 4. kvartal 2008 sammenliknet med tilsvarende kvartal året før. Denne veksten kan trolig tilskrives en solid volumøkning, ettersom prisene på slike tjenester gikk ned i 2008 (se SSBs prisindeks for telekommunikasjonstjenester ).

Sterk årsvekst i 2008

2008 var generelt et meget godt år for bedrifter i transport- og kommunikasjonsnæringene, med en samlet årsvekst på 7,1 prosent fra 2007. Blant annet økte omsetningen i jernbanetransport og lufttransport med henholdsvis 6,8 og 11,4 prosent. Også reiselivsbedriftene kan vise til gode tall i 2008, deriblant en omsetningsvekst på 5,1 prosent for hotellene. Tall fra SSBs overnattingsstatistikk tyder på at denne omsetningsøkningen hovedsakelig skyldes en prisvekst, ettersom antall overnattinger ved norske hoteller gikk ned fra 2007 til 2008.

Omorganisering av kollektivtransport

Som følge av omorganisering av kollektivtransporten i Oslo og Akershus er ikke tallene i NACE 60.2 og NACE 63.2 direkte sammenlignbare med tidligere årganger. De bør i tillegg betraktes som foreløpige.

Tabeller: