14296_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/sroi/arkiv
14296
Omsetningen økte for transport
statistikk
2008-12-02T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv;Teknologi og innovasjon;Transport og reiseliv
no
sroi, Omsetningsindeks for transport, reiseliv og IKT, overnattings- og serveringsvirksomhet (for eksempel hoteller, restauranter, barer), informasjon og telekommunikasjon (for eksempel forlag, film, TV), transport og lagring (for eksempel passasjer- og godstransport med tog, fly og båt)Landtransport, Luftfart, Informasjons- og kommunikasjonsteknologi - IKT, Reiseliv, Sjøtransport, Teknologi og innovasjon, Transport og reiseliv
false

Omsetningsindeks for transport, reiseliv og IKT3. kvartal 2008, foreløpige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Omsetningen økte for transport

Tall for 3. kvartal 2008 viser fortsatt økt omsetning innenfor transportsektoren. Totalt steg omsetningen for bedrifter i transport- og kommunikasjonsnæringene med 8,9 prosent i 3. kvartal sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2007.

Ettersom 3. kvartal omfatter perioden juli-september, vil de nye tallene ikke gjenspeile den siste tids uro i verdensøkonomien. Tallene indikerer likevel at den gode utviklingen som de fleste næringsgruppene i transportsektoren har opplevd de siste årene, ble svekket i 3. kvartal. Eksempelvis økte omsetningen for næringshovedgruppen Annen landtransport (deriblant drosjebiltransport og godstransport på vei) med 12,7 prosent fra 3. kvartal i fjor til 3. kvartal i år. Men når denne veksten måles mot tall fra SSBs prisindeks for godstransport på vei , som viser en prisvekst på 9,0 prosent i samme periode, er det nærliggende å tro at økningen i omsetning hovedsakelig skyldes en prisvekst, og at transportvolumet har hatt en svakere utvikling siden 3. kvartal 2007.

De fleste bransjene innenfor Tjenester tilknyttet transport og reisebyråvirksomhet hadde også økt omsetning. Denne næringen, som samlet steg med 6,1 prosent i 3. kvartal, består av ulike transportrelaterte tjenester som blant annet spedisjon, lagring og drift av gods- og transportsentraler.

Transport til sjøs og i luften kan vise til gode omsetningstall i denne perioden. Omsetningen for bedrifter innenfor sjøtransport økte med 11,5 prosent i 3. kvartal sammenlignet med samme kvartal i fjor. Den tilsvarende veksten i lufttransport var på 14,8 prosent og kan forklares med en kraftig omsetningsøkning i ordinær ruteflyging.

Veksten avtar for hoteller

Etter meget sterke tall i 2007, opplever nå overnattingsbransjen at veksten avtar. Denne utviklingen er mest tydelig for hotellene. Mens omsetningen økte med hele 15,3 prosent totalt fra 2006 til 2007, er veksten i 3. kvartal 2008 fra samme kvartal i 2007 på kun 2,4 prosent. Denne utviklingen bekreftes også av tall fra SSBs overnattingsstatistikk , som viser en nedgang i antall overnattinger ved norske hoteller i 2008. Derimot går det bedre med serveringsbransjen, hvor veksten fortsatt er solid. Blant annet økte omsetningen for restaurantvirksomhet med 7,0 prosent fra 3. kvartal i fjor til 3. kvartal i år.

Svakere vekst for post og telekommunikasjoner

Næringen Post og telekommunikasjoner opplevde en svakere vekst enn ved tidligere kvartaler. Post og distribusjonsvirksomhet kan vise til en beskjeden vekst på 2,2 prosent fra 3. kvartal 2007 til 3. kvartal 2008, mens omsetningen til bedrifter innenfor telekommunikasjon økte med 3,6 prosent. Derimot økte omsetningen til næringshovedgruppen Radio og fjernsyn med hele 19,3 prosent i 3. kvartal 2008. Denne økningen skyldes først og fremst omleggingen av lisensavgiften fra 2007 til 2008.

Omorganisering av kollektivtransport

Som følge av omorganisering av kollektivtransporten i Oslo og Akershus er ikke tallene i NACE 60.2 og NACE 63.2 direkte sammenlignbare med tidligere årganger. De bør i tillegg betraktes som foreløpige.

Foreløpige tall

Tall for 3. kvartal 2008 er i de fleste næringene basert på data for kun juli og august. Tall for september er beregnet med utgangspunkt i utviklingen fra 4. til 5. termin i 2007. Data for det nåværende kvartal må derfor betraktes som foreløpige tall og vil trolig endres noe ved neste publisering.

Tabeller: