14616_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/hotell/maaned
14616
Fortsatt nedgang for hotellene
statistikk
2003-09-05T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
hotell, HotellstatistikkReiseliv, Transport og reiseliv
false

Hotellstatistikkjuli 2003

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Fortsatt nedgang for hotellene

Antall overnattinger ved norske hoteller gikk i juli i år ned med 6 prosent sammenlignet med juli i fjor. Både innenlands- og utenlandsmarkedet gikk ned, med henholdsvis 3 og 10 prosent.

Med unntak av Nederland, gikk alle de større utenlandsmarkedene ned. Antall nederlandske overnattinger økte med 10 prosent og ble etter økningen det nest største utenlandsmarked i juli. Tyskland som var det desidert største utenlandsmarkedet med en fjerdedel av antall utenlandske overnattinger, gikk ned med 4 prosent. Sverige og Danmark gikk ned med henholdsvis 12 og 18 prosent, mens fra det amerikanske markedet "forsvant" nesten en av fire overnattinger.

Nedgang for ferietrafikken

På årsbasis har vanligvis litt over halvparten av hotellovernattingene ferie og fritid som formål. I juli i år var tilsvarende tall fem av seks overnattinger. Sammenlignet med juli i fjor var det nettopp ferie- og fritidsovernattinger som gikk ned, 7 prosent, mens antall forretningsovernattinger (kurs- og konferanseformål samt yrkesformål) var om lag uendret.

Høyere priser, men lavere losjiomsetning

Juli måneds høye andel overnattinger med ferie- og fritidsformål gir vanligvis årets laveste pris per rom. I juli i år var denne prisen 637 kroner, mot 631 kroner i juli i fjor. Losjiomsetningen gikk i samme tidsrom ned fra 743 millioner til 709 millioner kroner, noe som var den laveste omsetning i juli siden 1998.

Lavere kapasitetsutnytting

Kapasitetsutnyttingen av rom gikk ned fra 59,3 prosent i juli i fjor til 56,4 prosent i juli i år, mens utnyttingen av sengekapasiteten gikk ned fra 54,5 til 52,4 prosent.

Nedgang hittil i år

Det er nedgang i antall overnattinger hittil i år på 5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Både norske og utenlandske overnattinger har gått ned, med henholdsvis 2 og 10 prosent. Med unntak av Nederland, har det vært nedgang for alle de store utenlandsmarkedene.

Tabeller: