14074_om_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/gvregnaksje/aar
14074_om
statistikk
2008-02-08T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
true

Godstransport på vei, regnskap for aksjeselskaper2006

Innhold

Om statistikken

Definisjoner

Navn og emne

Navn: Godstransport på vei, regnskap for aksjeselskaper
Emne: Transport og reiseliv

Ansvarlig seksjon

Seksjon for transport-, reiselivs- og IKT-statistikk

Definisjoner av viktige begrep og variabler

De viktigste begreper:

Driftsinntekter og driftskostnader er ordinære inntekter og kostnader utenom de finansielle. Driftsinntektene består av salgsinntekter og andre driftsinntekter. Driftskostnadene omfatter varekostnader, endringer i beholdning av varer, lønnskostnader, avskrivninger på varige driftsmidler og immaterielle eiendeler, nedskrivning av varige driftsmidler og immaterielle eiendeler, samt annen driftskostnad. Driftsresultatet fremkommer som differansen mellom driftsinntekter og driftskostnader.

Anleggsmidler omfatter eiendeler som hovedsakelig inngår i foretakets langsiktige verdiskapningsprosess og som er bestemt til varig eie eller bruk, samt fordringer og verdipapirer som forutsettes innløst senere enn ett år etter oppgjørstidspunktet. Her inngår varige driftsmidler (maskiner og inventar, fast eiendom), immaterielle eiendeler (patenter, goodwill, mv) og langsiktige kapitalplasseringer (aksjer, andeler og lignende).

Omløpsmidler er eiendeler knyttet til foretakets omsetning av varer og tjenester, eller som forventes og ha en funksjonstid på under ett år i foretaket. Her inngår betalingsmidler og kortsiktige kapitalplasseringer (kontanter, bankinnskudd, aksjer, obligasjoner, og lignende), fordringer og varelager. Fordringer er omløpsmidler hvis det er avtalt eller forutsatt at de skal tilbakebetales innen ett år etter regnskapsårets utløp.

Egenkapitalen er den delen av totalkapitalen som tilhører eierne, og fremkommer som verdien av eiendelene fratrukket gjeld. Egenkapitalen klassifiseres som hovedinndeling i innskutt og opptjent egenkapital. Innskutt egenkapital består av selskapskapital (aksjekapital) og overkursfond. Opptjent egenkapital består av fond for vurderingsforskjeller og annen egenkapital.

Gjeld innbefatter alle forpliktelser som kan komme til å legge restriksjoner på den fremtidige bruken av foretakets ressurser, og deles i avsetning for forpliktelser, annen langsiktig gjeld og kortsiktig gjeld. Langsiktig gjeld er rettslig eller finansielle forpliktelser som ikke skal innløses i kommende regnskapsperiode, og som ikke er knyttet til foretakets kortsiktige omsetning av varer og tjenester. Kortsiktig gjeld er gjeldsposter som forfaller til betaling innen ett år fra oppgjørstidspunket, eller som er knyttet til foretakets kortsiktige omsetning av varer og tjenester.

Nøkkeltallene gir sammenfattet informasjon om foretakenes lønnsomhet, soliditet og likviditet:

  • Driftsmarginen viser forholdet mellom driftsresultatet og driftsinntektene.
  • Resultatgraden viser forholdet mellom resultat før skattekostnad og driftsinntektene.
  • Totalkapitallrentabiliteten måler avkastningen på investert totalkapital.
  • E genkapitalrentabiliteten måler avkastningen på egenkapitalen.
  • Totalkapitalens omløpshastighet gir uttrykk for hvor mange ganger totalkapitalen omsettes pr. år. Dette kan være et mål på hvor godt den kapitalen som er bundet i foretaket blir utnyttet eller hvor kapitalintensiv næringen er.
  • Egenkapitalandelen gir uttrykk for foretakenes soliditet, det vil si evnen til å tåle tilbakeslag og tap.
  • Likviditetsgraden viser forholdet mellom omløpsmidler og kortsiktig gjeld. Tallet gir et uttrykk for bedriftens evne til å betale sine forpliktelser.

De viktigste kjennemerker:

Aksjeselskaper knyttet til Fastlands- Norge er definert som næringer utenom utvinning av råolje og naturgass, tjenester tilknyttet olje og gassutvinning, rørtransport, utenriks sjøfart og kysttrafikk i Europa.

Årsregnskapene er påkoplet opplysninger fra Sifon- registeret (Statistikk over internasjonale foretaksetableringer og næringsvirksomhet). Opplysningene fra Sifon- registeret gjør det mulig å skille ut regnskaper der hele eller deler av aksjekapitalen er på utenlandske hender. Foretak der største enkeltvise utenlandske eierandel er på minst 10 prosent, regnes i statistikken som utenlandskeid.

Opplysninger fra Aksjestatistikken til Statistisk sentralbyrå er påkoblet de enkelte regnskapene, slik at det er mulig å skille ut selskaper som er børsnotert. Aksjestatistikken innhenter sine opplysninger fra Oslo Børs.

Standard klassifikasjoner

Næringsgrupperingen er i samsvar med revidert norsk Standard for næringsgruppering (SN2002) som bygger på EUs næringsstandard NACE Rev. 1 og FNs næringsstandard ISIC Rev. 3

Administrative opplysninger

Regionalt nivå

Fylke.

Hyppighet og aktualitet

Hyppighet: Årlig.

Aktualitet: Statistikken publiseres 11-12 måneder etter siste referanseår.

Internasjonal rapportering

Ikke relevant

Lagring og anvendelse av grunnlagsmaterialet

Endelig statistikkfil blir lagret.

Bakgrunn

Formål og historie

Formålet med denne statistikken er å presentere utvalgte regnskapstall og beregnede nøkkeltall for næringsgruppen godstransport på vei. Tilsvarende tall er presentert samlet for alle ikke-finansielle aksjeselskap og for alle ikke-finansielle aksjeselskap i Fastlands-Norge. Tallene kan danne et grunnlag for vurdering av lønnsomhet, finansiering og likviditet til de aksjeselskap som tilhører godstransport på vei.

Brukere og bruksområder

Myndighetene, næringslivet, bransjeorganisasjoner og media.

Sammenheng med annen statistikk

Det er årlig blitt publisert statistikk for variablene omsetning, sysselsetting og verdiskapning basert på strukturstatistikken for godstransport på vei. Strukturstatistikken bygger på næringsoppgaven og ett tilleggsskjema som innhentes av SSB og i statistikken benyttes både foretak og bedrift som statistisk telleenhet. Regnskapsstatistikken bygger på årsregnskapene som er registrert i regnskapsregisteret i Brønnøysund, og benytter foretak organisert som aksjeselskap som statistisk telleenhet. Tallgrunnlaget for regnskapsstatistikken og omsetningsstatistikken er derfor forskjellig. Utviklingen til næringsgruppen Godstransport på vei kan derfor bli ulikt beskrevet i disse statistikkene.

Lovhjemmel

Statistikkloven §§2-1, 3-2.

EØS-referanse

Ikke relevant

Produksjon

Omfang

Regnskapsstatistikken for godstransport på vei omfatter alle innsendingspliktige foretak som har sendt inn årsoppgjør på det tidspunktet Statistisk sentralbyrå innhenter data. Regnskap der det er avdekket alvorlige feil eller mangler i enten resultat- eller balanseposter er ikke med i statistikken. Avviklingsregnskap er utelatt, da dette er regnskaper som ikke er utarbeidet under forutsetning om videre drift og som dermed kan være lite sammenlignbare. I statistikken om godstransport er det benyttet tall fra og med 2004.

http://www.ssb.no/regnaksje

Datakilder og utvalg

Regnskapsstatistikken bygger på foretakenes offisielle årsoppgjør innsendt til regnskapsregisteret i Brønnøysund. De enkelte årsregnskapene er påkoblet opplysninger fra Enhetsregisteret i Brønnøysund og fra Statistisk sentralbyrås sentrale Bedrifts- og Foretaksregister Statistisk sentralbyrå har fra og med 1993 innhentet regnskapsdata for ikke-finansielle aksjeselskaper basert på foretakenes offisielle årsregnskaper innsendt til Regnskapsregisteret i Brønnøysund.

Totaltelling.

Datainnsamling, editering og beregninger

Regnskapsregisteret i Brønnøysund tilrettelegger årsregnskapene elektronisk før de blir levert til Statistisk sentralbyrå. Statistisk sentralbyrå mottar tre årlige leveranser av årsregnskaper på elektronisk form fra Regnskapsregisteret i Brønnøysund.

Både Regnskapsregisteret i Brønnøysund og Statistisk sentralbyrå gjennomfører maskinelle og manuelle kontroller for å sikre at regnskapene er riktig registrert. Det blir videre kontrollert at det er samsvar mellom de enkelte postene i resultatregnskap og balanse, og at de stemmer med annen tilgjengelig statistikk.

Alle nivåtall beregnes ved aggregering. Nøkkeltallene beregnes som forholdet mellom de respektive nivåtallene.

Konfidensialitet

Etter Statistikklovens § 2-6 skal ikke tall offentliggjøres på en slik måte de kan føres tilbake til den enkelte oppgavegiver. Det er ingen slike problemer knyttet til de publiserte tallene i denne statistikken.

Sammenlignbarhet over tid og sted

Ikke relevant

Nøyaktighet og pålitelighet

Feilkilder og usikkerhet

Se Om statistikken for Regnskapsstatistikken.

http://www.ssb.no/regnaksje/

Regnskap der det er avdekket alvorlige feil eller mangler er ikke med i statistikken. Siste publiserte årgang må betraktes som foreløpige tall, siden ikke alle innsendingspliktige foretak har sendt inn årsoppgjør da Statistisk sentralbyrå innhenter data.

Statistikken bygger på en totaltelling og unngår dermed usikkerhet forbundet med utvalgsvarians og frafall forbundet med utvalgsundersøkelser.

Se Om statistikken for Regnskapsstatistikken.

http://www.ssb.no/regnaksje/