Nytt nummer av Samfunnsspeilet

Ungdomstiden varer lenger

Publisert:

Samfunnsspeilet presenterer nøkkeltall om befolkningens levekår i Norge og retter søkelyset mot de unges situasjon. Ungdom i dag etablerer seg senere, har mer utdanning og høyere gjeld enn før. De er mer utsatt for lovbrudd enn andre aldersgrupper, og ingen går oftere til psykolog enn unge kvinner.

I dag venter de fleste kvinner til de er i slutten av 20-årene med å få sitt første barn, og fedrene er oftest noen år eldre. Dermed oppstår det en stadig større "omsorgsfri sone" med få plikter.

Når unge utsetter familie og arbeid, er det gjerne fordi de utdanner seg. 30 prosent av aldersgruppen 19-24 år er i høyere utdanning. Det er flere kvinner enn menn som deltar i høyere utdanning, men menn er overrepresentert på det aller høyeste nivået, blant doktorgradsstudentene.

Les hele artikkelen her

Låner seg til fant?

Norge er inne i en kraftig sentraliseringsprosess. De unge flytter mest. Galopperende boligpriser er en viktig ingrediens i de siste årenes nyhetsbilde. Høye boligpriser merkes best av dem som skal etablere seg i markedet, oftest ungdom. Slikt blir det høy gjeld av. Blant unge som bor alene har hver femte en gjeld som er større enn tre ganger inntekten. Mange unge par er i samme situasjon.

Les hele artikkelen her

Forskjeller i sysselsetting

Et tydelig trekk i dagens statistiske bilde, er at innvandrere og særlig deres etterkommere deltar stadig mer i utdannings- og arbeidslivet. Det er fremdeles store forskjeller i sysselsetting mellom innvandrere fra land i Afrika og Asia og resten av befolkningen, men det gode arbeidsmarkedet har ført til at flere er blitt inkludert. På universiteter og høgskoler er mange grupper av innvandrernes etterkommere godt representert.

Les hele artikkelen her

Søker hjelp

Ingen går mer til psykolog enn unge kvinner. Generelt er det vanskelig å se at de unge har dårligere sosialt nettverk enn før. Særlig de unge kvinnene har mange og nære venner. Men mange, og flere enn før, bor alene, og mangler dermed noen som de daglig kan bearbeide sine inntrykk med.

Les hele artikkelen her

De unge henger etter

Særlig unge mellom 20 og 24 år har høy arbeidsledighet og høye andeler med sosialhjelpsmottakere. Unge arbeidsledige har ikke opparbeidet rett til dagpenger. De unge henger også litt etter i den meget gunstige inntektsutviklingen som er blitt det norske folk til del de siste årene. Særlig gjelder dette de unge som bor alene.

Les hele artikkelen her

Unge lovbrytere

De unge er de som hyppigst blir registrert som lovbrytere. En interessant og langsiktig trend er at relativt mindre av den registrerte kriminaliteten begås av dem under 18 år. Aktiviteten ser ut til å forflytte seg oppover i 20-årene. De unge er også mest utsatt for å bli ofre for lovbrudd, og forskjellen er tydeligst for voldslovbrudd. Særlig utsatt er unge kvinner og menn som ferdes mye ute, eller som jobber i spesielle serviceyrker.

Les hele artikkelen her

Marginalisert ungdom

Ungdoms levekår er også hovedtema for Statistiske analyser som ble publisert i går. Samfunnsspeilet tar for seg de lange og brede trendene, mens "Ungdoms levekår" ser spesielt på hvem som er utsatt for å bli marginalisert på ulike samfunnsarenaer og hvilke effekter det kan ha for levekårene. Trekk ved den sosiale bakgrunnen kan øke faren for marginalisering. Unge mennesker som opplever å bli marginalisert på arenaer som utdanning og arbeid, er også mer utsatt for andre levekårsproblemer.

Les mer i Statistiske Analyser


Les hele Samfunnsspeilet her


Artikler i Samfunnsspeilet kan ikke uten videre tas som uttrykk for Statistisk sentralbyrås oppfatning.
Ved bruk av stoff oppgi kilde: Samfunnsspeilet/SSB.

Kontakt