84660_not-searchable
/priser-og-prisindekser/statistikker/kvadenebol/arkiv
84660
Prisforskjellen mellom nytt og brukt øker
statistikk
2012-05-07T10:00:00.000Z
Priser og prisindekser;Bygg, bolig og eiendom
no
kvadenebol, Kvadratmeterpriser for eneboliger, prisutvikling, boligpriser, nye eneboliger, brukte eneboligerBoligpriser og boligprisindekser , Bolig og boforhold, Bygg, bolig og eiendom, Priser og prisindekser
false

Kvadratmeterpriser for eneboliger2010-2011

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Prisforskjellen mellom nytt og brukt øker

Brukte eneboliger kostet gjennomsnittlig 26,7 prosent mindre enn nye eneboliger i 2011. Likevel er det store regionale forskjeller.

Nye eneboliger som ble fullført i 2011, kostet i gjennomsnitt 25 957 kroner per kvadratmeter inklusive tomt. Kvadratmeterprisen for brukte eneboliger som ble omsatt, var i gjennomsnitt 19 028 kroner i 2011.

Gjennomsnittlige kvadratmeterpriser for brukte og nye eneboliger, etter fylke. 2011

Regionale prisforskjeller

Det er store regionale forskjeller i prisforholdet mellom nye og brukte eneboliger i 2011. I Hedmark og Nord-Trøndelag kostet en brukt enebolig i snitt henholdsvis 45 og 40 prosent mindre enn en ny enebolig. Prisforskjellen er minst markant i Oslo, der gjennomsnittlig kvadratmeterpris for brukte eneboliger kun er 10 prosent lavere enn for nye eneboliger.

Billigst å kjøpe bolig i Nord-Trøndelag

I 2011 var nye eneboliger fortsatt billigst i Nord-Trøndelag, med en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 21 213 kroner. De dyreste eneboligene finnes i Oslo, hvor en ny enebolig i gjennomsnitt kostet 42 799 kroner per kvadratmeter.

Hedmark og Nord-Trøndelag har også de laveste gjennomsnittsprisene for brukte eneboliger. I disse fylkene lå prisen på om lag 12 600 kroner per kvadratmeter i 2011. Dyreste brukte eneboliger var det i Oslo og Stavanger. Her var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen på henholdsvis 38 480 og 31 671 kroner i 2011.

Usikre tall for storbyene

Spesielt når det gjelder nye eneboliger er det få observasjoner i noen regioner. Dette gjelder særlig storbyene Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim, og enkelte fylker. Dermed er tallene mer usikre ettersom enkeltobservasjoner kan gi store utslag. Innad i byområdene er det også store regionale prisforskjeller. Dette gjør sammenligninger mellom storbyene mer usikre.

Sammenlikningsgrunnlag

Statistikken er laget ved å sammenligne gjennomsnittlig kvadratmeterpris for brukte eneboliger med gjennomsnittlig kvadratmeterpris for nybygde eneboliger. Prisene er hentet fra to ulike undersøkelser og prisen er målt på forskjellig tidspunkt. Bruktboligprisene er hentet fra boligprisindeksen og måler prisen ved omsetningstidspunktet. Prisene for nye eneboliger er knyttet til det kvartalet boligen er fullført, som i noen tilfeller kan være over et år etter at kontrakten er inngått.

Tabeller: