11570_not-searchable
/priser-og-prisindekser/statistikker/kvadenebol/arkiv
11570
Stor prisforskjell mellom nytt og brukt
statistikk
2010-05-11T10:00:00.000Z
Priser og prisindekser;Bygg, bolig og eiendom
no
kvadenebol, Kvadratmeterpriser for eneboliger, prisutvikling, boligpriser, nye eneboliger, brukte eneboligerBoligpriser og boligprisindekser , Bolig og boforhold, Bygg, bolig og eiendom, Priser og prisindekser
false

Kvadratmeterpriser for eneboliger2008-2009

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Stor prisforskjell mellom nytt og brukt

Tall for 2009 viser at brukte eneboliger koster i gjennomsnitt om lag 25 prosent mindre enn nye eneboliger per kvadratmeter. I storbyene er prisforskjellen noe mindre, rundt 20 prosent.

Gjennomsnittlige kvadratmeterpriser for brukte og nye eneboliger, etter fylke. 2009

Nye eneboliger fullført i 2009 kostet i gjennomsnitt 22 651 kroner per kvadratmeter inklusive tomt. Kvadratmeterprisen for brukte boliger som ble omsatt samme år, var i gjennomsnitt 16 806 kroner.

Store regionale prisforskjeller

Kvadratmeterprisen på nye eneboliger varierer fra kr 17 318 i gjennomsnitt i Nord-Trøndelag til nær 40 000 kroner kvadratmeteren i Oslo. Stavanger er den nest dyreste byen, med en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 31 619 for ny enebolig.

Også for brukte eneboliger er prisnivået lavest i Nord-Trøndelag, med en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på kr 10 675, nær 40 prosent mindre enn en ny enebolig i samme fylke. I Oslo kostet brukte eneboliger i snitt 32 601 kroner per kvadratmeter. Det er vel 20 prosent mer enn i nest dyreste storby, Stavanger.

Usikre tall for storbyene

Spesielt når det gjelder nye eneboliger er det få observasjoner i noen regioner. Dette gjelder særlig storbyene Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim, og enkelte fylker. Dermed er tallene mer usikre ettersom enkeltobservasjoner kan gi store utslag. Innad i byområdene er det også store regionale prisforskjeller. Dette gjør sammenligninger mellom storbyene mer usikre.

Sammenligningsgrunnlag

Statistikken er laget ved å sammenligne gjennomsnittlig kvadratmeterpris for brukte eneboliger med gjennomsnittlig kvadratmeterpris for nybygde eneboliger. Prisene er hentet fra to ulike undersøkelser, og prisen er målt på forskjellig tidspunkt. Bruktboligprisene er hentet fra BPI og måler prisen ved omsetningstidspunktet. Prisene for nye eneboliger er knyttet til det kvartalet boligen er fullført, som i noen tilfeller kan være over ett år etter at kontrakten er inngått.

Tabeller: