Pepperkakeindeksen

Brattest prisutvikling på smør

Publisert:

SSB legger fram «pepperkakeindeksen» i anledning førjulstiden. Dette er ikke en offisiell indeks, men den viser prisutviklingen på pepperkakeingrediensene over tid.

Adventstiden er fylt med tradisjoner. Vi tenner lys, setter fram dorullnisser og baker pepperkaker.

Pepperkakeindeksen (PKI) måler utviklingen i pepperkakeingrediensene.

Figur 1

Pepperkakeindeks etter konsumgruppe, tid og statistikkvariabel

Matvarene som inngår i pepperkaker har en ulik prisutvikling fra 2006 til 2014. Krydder har steget minst i pris, med rundt 17 prosent. Prisen på mel, egg og farin har steget med mellom 30 og 40 prosent siden 2006. Smør er den pepperkakeingrediensen som har hatt brattest prisutvikling: drøye 80 prosent. Men så er det verdt å merke at smør kun utgjør i overkant av 10 prosent av innholdet i pepperkakedeigen.

Til sammenligning har prisen for matvarer og alkoholfrie drikkevarer samlet steget med knappe 18 prosent i samme periode.

Noen vil kanskje stusse over at varegruppen honning er en del av PKI. Statistisk sentralbyrå har per nå ikke en egen serie med prisutviklingen på sirup.

Kontakt