11079_not-searchable
/offentlig-sektor/statistikker/stoff/aar
11079
2 700 offentlig eide foretak
statistikk
2006-02-03T10:00:00.000Z
Offentlig sektor;Offentlig sektor
no
stoff, Offentlige foretak, strukturstatistikk (opphørt), statlige foretak, kommunale foretak, næringsfordelte foretak , organisasjonsform (for eksempel statsforetak, aksjeselskap, ansvarlig selskap)Statlige finanser, Offentlig forvaltning , Kommunale finanser, Offentlig sektor
false

Offentlige foretak, strukturstatistikk (opphørt)2004

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

2 700 offentlig eide foretak

Statlig eide foretak er konsentrert rundt det sentrale østlandsområdet, Rogaland og Sør-Trøndelag. Hele 45 prosent av de statlig eide foretakene er registrert i Oslo og Akershus. Tar vi også med Rogaland og Sør-Trøndelag, svarer disse fire fylkene for i overkant av 70 prosent av populasjonen.

Aksjeselskap er den dominerende organisasjonsformen. Ved utgangen av 2004 var 1 420 kommunalt eide foretak, eller 64,5 prosent, juridisk organisert som aksjeselskaper. Andre dominerende organisasjonsformer er kommunalt/fylkeskommunalt foretak, interkommunalt selskap og kommunal bedrift organisert etter kommunelovens paragrafer 11 og 27 mv. Sistnevnte har hatt en høy, men fallende andel av totalen fra 1999 til 2004, mens det motsatte har vært tilfellet for de to andre. En av årsakene til denne utviklingen de siste årene, er at kommunale bedrifter er omorganisert til enten kommunalt/fylkeskommunalt foretak eller interkommunalt selskap.

Statlig eide foretak er nesten utelukkende organisert som aksjeselskaper (AS)/allmenne aksjeselskaper (ASA). Ved utgangen av 2004 var 484 foretak, tilsvarende en andel på 94,7 prosent, organisert på denne måten, og andelen har holdt seg stabil de siste fem årene.

Viktige hovednæringsområder

Kommunalt eide foretak opererer i all hovedsak innenfor fem hovednæringsområder. Disse er eiendomsdrift (24 prosent), helse- og sosialtjenester (17,1 prosent), kraft- og vannforsyning (15,8 prosent), andre sosiale og personlige tjenester (15,4 prosent) og transport og kommunikasjon (11,5 prosent).

Statlig eide foretak blir dominert antallsmessig av foretak som driver med eiendomsdrift (42,5 prosent), transport og kommunikasjon (22,7 prosent), bergverksdrift og utvinning av olje og gass (9,2 prosent), industri (7,2 prosent) og kraft- og vannforsyning (6,5 prosent).

Flest statlige foretak i fire av fylkene

Ser vi på antall, var Oslo, Akershus, Rogaland og Sør-Trøndelag de fire fylkene i 2004 med klart flest statlig eide foretak, med henholdsvis 133, 97, 68 og 64 foretak. Totalt var over 70 prosent av de statlig eide foretakene geografisk lokalisert til ett av disse fire fylkene. Oslo og Akershus var alene registrert som forretningsadresse for 45 prosent av det samlede antallet.

Om tallgrunnlaget

Statistikken omfatter offentlig eide ikke-finansielle foretak. Et foretak er å betrakte som offentlig eid dersom aksjemajoriteten i foretaket direkte eller indirekte er på statlige eller kommunale hender. Som kommunale eiere regner vi både kommuner og fylkeskommuner.

Statistikken omfatter også kommunale og fylkeskommunale foretak, interkommunale selskaper og kommunale bedrifter organisert etter kommunelovens paragrafer 11 og 27 mv. Disse enhetene er heleid av en eller flere kommuner. For interkommunale selskaper er enheten lokalisert til kommunen der den fysisk har sitt hovedkontor. I 2004 og 2005 er det gjort en opprydning i registrene vedrørende eierforhold. Dette har medført økning i antall foretak som er registrert som kommunalt eide fra og med 2004.

Tabeller: