11109_not-searchable
/offentlig-sektor/statistikker/forsv_statres/aar
11109
Økte merutgifter til styrker i utlandet
statistikk
2010-04-07T10:00:00.000Z
Offentlig sektor;Offentlig sektor
no
forsv_statres, Forsvaret - StatRes (opphørt), hæren, heimevernet, luftforsvaret, sjøforsvaret, kystvakten, marinen, seilingstimer, patruljedøgn, øvingsdøgn, inspeksjoner, reaksjoner, egenproduksjon, lønnskostnader, kjøp av varer og tjenester, årsverkStatlige finanser, Offentlig forvaltning , Offentlig sektor
false

Forsvaret - StatRes (opphørt)2008

Denne statistikken er opphørt. Liknende statistikk finnes på Forsvarets websider.

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Økte merutgifter til styrker i utlandet

Forsvarets kostnader til lønn samt varer og tjenester holdt seg relativt stabile fra 2005 til 2008. Merutgifter til norske styrker i utlandet økte derimot med 59 prosent i denne perioden. Med Forsvaret inkludert som et nytt område i StatRes publiserer SSB for første gang forsvarsstatistikk.

Mens kostnadene til egenproduksjon (lønn pluss varer og tjenester) var stabile, økte investeringene med 26 prosent fra 2005 til 2008. Bemanningen i Forsvaret varierte en del i denne perioden. Etter en kraftig nedbemanning i 2005 har utviklingen snudd. Fra november 2005 til november 2008 økte antallet årsverk i Forsvaret med nesten 1 000, til 16 500 årsverk. Årsverksstatistikken inkluderer ikke de vernepliktige.

Økte merutgifter til utlandet

Av de ulike budsjettpostene i Forsvaret var det merutgiftene knyttet til de norske styrkene i utlandet som økte mest, med 59 prosent fra 2005 til 2008. Disse merutgiftene utgjorde i 2008 i overkant av 4 prosent av Forsvarets utgifter. Resterende utgifter til norske styrker i utlandet er for øvrig integrert i andre budsjettposter.

Noen av indikatorene viser at Forsvarets aktivitetsnivå økte fra 2005 til 2006 for så å bli redusert fra 2006 til 2008. Gjennom et samarbeid mellom Forsvarsdepartementet/Forsvaret og SSB vil det bli arbeidet med å videreutvikle statistikken om Forsvaret i StatRes med flere og bedre indikatorer for aktivitetsnivået. Som en del av dette vil man også prøve å finne frem til indikatorer som kan gjenspeile de store omleggingene som har funnet sted i Forsvaret de siste årene, inkludert teknologiske forandringer.

Forsvaret og StatRes

Forsvaret er en etat under Forsvarsdepartementet. Forsvaret består i hovedsak av Forsvarsstaben, Fellesoperativt hovedkvarter, de tre forsvarsgrenene (Hæren, Luftforsvaret og Sjøforsvaret), Heimevernet samt Forsvarets logistikkorganisasjon. Forsvaret skal bidra til å oppfylle Norges sikkerhets- og forsvarspolitiske mål.

StatRes står for statlig ressursbruk og resultater, og målsettingen er å utvikle og formidle statistikk og indikatorer av høy kvalitet om ressursinnsats, aktiviteter, tjenester og resultater for statlig virksomhet. Forsvaret er inkludert i StatRes fra 2010 og publiseres med årgangene 2005-2008 (Heimevernet fra 2006-2008). Indikatorene for ressursinnsats målt i kroner er basert på statsregnskapet, mens årsverk bygger på SSBs registerbaserte personellstatistikk. Data for aktiviteter, tjenester og resultater oversendes SSB fra Forsvarsdepartementet. Les mer om dette i Om statistikken.