28453_om_not-searchable
/kultur-og-fritid/statistikker/naermiljo/hvert-3-aar
28453_om
statistikk
2002-12-16T10:00:00.000Z
Kultur og fritid;Kultur og fritid
no
true

Nærmiljø, levekårsundersøkelsen2001

Innhold

Om statistikken

Definisjoner

Navn og emne

Navn: Nærmiljø, levekårsundersøkelsen
Emne: Kultur og fritid

Ansvarlig seksjon

Seksjon for levekårsstatistikk

Definisjoner av viktige begrep og variabler

Ikke relevant

Standard klassifikasjoner

Alder

Personene er gruppert etter alder ved utgangen av året da hoveddelen av intervjuene ble foretatt.

Landsdel

De enkelte landsdeler omfatter følgende fylker:

Østlandet ellers: Østfold, Vestfold, Hedmark, Oppland, Buskerud og Telemark

Agder og Rogaland: Aust-Agder, Vest-Agder og Rogaland

Vestlandet: Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal

Trøndelag: Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag

Nord-Norge: Nordland, Troms og Finnmark

Bostedsstrøk

Personer er gruppert etter om de bor i spredtbygd strøk eller i tettbygd strøk i bestemte størrelsesgrupper. Som spredtbygd strøk regnes foruten all spredt bosetting, også husklynger med færre enn 200 bosatte. Tettbygd strøk er område med minst 200 bosatte der avstanden mellom husene som hovedregel ikke overstige 50 meter.

Familiefase

Kjennemerket grupperer den intervjuede personen etter alder, samlivsstatus, om personen har barn og barnas alder. Kjennemerket skiller mellom enslige og par der par både omfatter gifte og samboende. Enslig refererer altså til om personen lever i et parforhold eller ikke, og ikke til om vedkommende bor alene. Gruppene med barn omfatter personer som bor sammen med egne barn (medregnet stebarn og adoptivbarn) i alderen 0-19 år.

Husholdningstype

Husholdning er definert som kosthusholdning. Den omfatter alle personer som er fast bosatt på samme adresse og som har felles kost. Adresse er faktisk adresse, ikke formell. Husholdningene er gruppert etter type etter om de omfatter én eller flere personer, om de omfatter ett par (gift eller samboende) og om paret bor sammen med egne barn i alderen 0-19 år. Par uten egne barn er gruppert etter eldste persons alder.

Sosioøkonomisk status

I undersøkelsene 1996-1998 er det brukt standard for sosioøkonomisk status basert på yrke kodet etter Nordisk yrkesklassifisering.

Denne grupperingen skiller mellom yrkesaktive og ikke-yrkesaktive. Yrkesaktive er personer som på intervjutidspunktet har en arbeidstid på minst 10 timer per uke. Pensjonister er ikke-yrkesaktive som mottok alders- uføre- eller etterlattepensjon og arbeidsledige som har vært ledige siste 3 måneder. Gruppen skoleelever og studenter omfatter også personer inne til 1. gangs militær- eller sivilarbeidstjeneste. Hjemmearbeidende er ikke-yrkesaktive som utfører minst 10 timer husarbeid per uke. Unntatt er pensjonister og skoleelever, studenter.

Yrkesaktive deles i ansatte og selvstendige, herunder familiearbeidskraft. I gruppen gårdbrukere og fiskere inngår også fiskere som er ansatt. Gruppen andre selvstendige omfatter ikke yrkesaktive i frie yrker.

Yrkesaktive ansatte er delt inn i arbeidere og funksjonærer på grunnlag av 3-sifret yrke. Yrkene er delt i fire utdanningsgrupper etter gjennomsnittlig utdanning i yrket. Ufaglærte arbeidere omfatter personer i arbeideryrker i laveste utdanningsgruppe uten ledelsesoppgaver. Lavere funksjonærer omfatter personer i funksjonæryrker i laveste utdanningsgruppe uten ledelsesoppgaver. Høyere funksjonærer omfatter personer i funksjonæryrker i høyeste utdanningsgruppe og i nest høyeste utdanningsgrupper med ledelsesoppgaver. Dessuten inngår personer i frie yrker i gruppen. Inndelingen er beskrevet i Standard for inndeling etter sosioøkonomisk standard (SNS nr 5).

Etter overgang til ny standard for koding av yrke er standarden for sosioøkonomisk standard under revisjon.

Administrative opplysninger

Bakgrunn

Produksjon

Nøyaktighet og pålitelighet