Påsken 2005

Påske, en tid for ...

Publisert:

Hver nordmann spiser i gjennomsnitt to appelsiner i uka rundt påsketider. Lammekjøtt og sjokolade er også typiske påskevarer. Vi importerer minimalt med avskårne tulipaner som butikkene bugner av rundt påske. De tulipanene vi finner i butikkene dyrkes i Norge, men løkene er nederlandske. Importen av påskeliljer og andre løker i vekst er mer enn tredoblet siden 2001, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.


Påsken er tid for litt ekstra kos, enten man tilbringer den på hytta eller hjemme. Påsken i seg selv er ikke en tid som markerer seg like sterkt i vårt forbruksmønster som julen gjør, men allikevel er det noen varer som skiller seg ut slik at de kan kalles påskevarer.

...to appelsiner i uka

Det er på denne årstiden at det kommer flest appelsiner til landet, noe som har sammenheng med at dette er tiden da appelsinene er av best kvalitet.

Mer enn halvparten av appelsinene vi importerte i løpet av årene 2001 til 2004 kom til Norge i perioden februar til april. Appelsinimporten er også høy i januar måned. Vi kjøpte appelsiner for 246 millioner kroner i 2004. Målt i tonn var importen på omtrent 38,5 tonn i fjor, eller dersom man regner fem appelsiner på kiloen, 42 appelsiner per nordmann i løpet av ett år. Over halvparten av disse spises på senvinteren. I tiden før og etter påske spiser altså hver person grovt regnet to appelsiner i uka i gjennomsnitt.

...litt ekstra sjokolade og marsipan

Sjokolade ble det i 2004 importert rundt 5 tonn av, og verdien var over 170 millioner kroner. Vi importerer størst mengde av sjokolade med fyll, og dette produktet dominerer også uavhengig av årstid. Det er i førjulstiden vi importerer mest, men påskesjokoladen er også synlig i statistikken med en liten importtopp i februar eller mars måned hvert år. Påskegodteriet har jo hatt en tendens til å komme i butikkene rundt en måned før selve høytiden. I mars 2004 importerte vi over 400 tonn sjokolade, til en verdi av rundt 14,6 millioner kroner. Sverige og Tyskland eksporterer mye av både ren og fylt sjokolade til Norge. I tillegg er det mye fylt sjokolade som kommer fra Nederland og Danmark og mye ren sjokolade fra Belgia og Sveits.

Høysesongen for marsipanimport er også månedene før jul. Men akkurat som for sjokolade, er det en liten importtopp rundt februar /mars måned. Mesteparten av marsipanen, mellom 75 og 85 prosent, har de siste årene kommet fra Danmark.

...norskproduserte tulipaner

Tulipanen er en blomst som gir både påske- og vårfornemmelser. Nederland regnes som tulipanens hjemland - med god grunn. Over 98 prosent av de totalt 75 millioner blomsterløkene som ble importert til Norge i 2004, og som blant annet brukes til produksjon av norske tulipaner, stammer herfra. Disse videredyrkes i vinterproduksjon i norske gartnerier. Ifølge Norsk Gartnerforbund ble det i 2004 produsert 57 millioner norske tulipaner, i 2005 er tallet ventet å nærme seg 60 millioner. For å verne om egen produksjon er dessuten avskårne blomster, inkludert tulipaner, belagt med høye tollavgifter. Resultatet er at denne importen er bortimot minimal.

De senere år har yndige påskeliljer i potte blitt et påske - og vårfenomen. Import av løker og rotknoller i vekst eller blomst, deriblant påskeliljer, har mer enn tredoblet seg siden 2001. Fra 1,7 millioner stykk i 2001, til over 5,6 millioner stykk i 2004. Hollenderne dominerer også dette markedet, med Danmark på en god andre plass.

...islandsk lammekjøtt

Lam er tradisjonell påskemat. Påskelammet vi spiser stammer hovedsakelig fra egenproduksjon. I tillegg importerer vi noe lammekjøtt fra Island. Lammekjøtt er underlagt beskyttelsestoll ved import, noe som gjenspeiler seg i den lave importen. De siste fire årene skiller mars måned seg klart ut med tanke på når vi tar mest lammekjøtt inn i landet. Rundt 30 prosent av den totale importmengden, som de fire siste årene har variert mellom 330 og 440 kg, føres inn i mars.

...og nye solbriller?

Hvis det blir sol i påsken, kan det være greit å ha et par solbriller for hånden, enten det blir fjelltur eller bypåske. Totalt ble det importert nesten 3,3 millioner solbriller til Norge i 2004, nærmere 70 prosent flere enn i 1990. Tallet er relativt høyt, og det kan tyde på at mange bytter ut solbrillene ofte, eller har mange par liggende.

Billige solbriller får vi i store mengder fra Kina og Taiwan. Disse koster i snitt 13 kroner per stykk. Dyrere utgaver kommer fra Frankrike og Italia og koster gjerne fra 150 til over 200 kroner per par.

Mange av solbrillene blir importert i tiden før påske. Vi kan se en merkbar oppsving i månedene februar, mars og april. Hittil i år er det importert 930 000 par.

Kontakt