Jula i tall, 2008

Nesten en kilo julepynt til hver

Publisert:

Ola og Kari liker å pynte til jul. I 2007 ble det importert over 4 000 tonn julepynt og juletrelys til Norge, nesten en kilo til hver av oss. Siden 1999 har julepyntimporten økt med nesten 70 prosent.

Flagg, kurver, engler, glitter og julelys. Det norske folk fyller stuene og juletrærne med stadig mer julepynt. I fjor ble det importert 4 040 tonn julepynt og juletrelys til Norge, 69 prosent mer enn i 1999. Kina er det store julepyntlandet, med godt over tre firedeler av all import til Norge. Også Sverige og Danmark eksporterte mye julepynt til Norge i fjor. Men det meste av pynten trenger et juletre for å komme til sin rett. I de to siste månedene i 2007 ble det importert rundt 330 000 juletrær til Norge, 324 800 av disse kom fra Danmark. De aller fleste juletrærne våre kommer likevel fra norske skoger, men de føres det ikke statistikk over.

Når vi vasker vårt gulv

Jula handler selvfølgelig om mye mer enn pynt. Blant annet må jo gulvene vaskes. November og desember er blant toppmånedene for import av vaskekluter. I 2007 kom det til sammen rundt 300 tonn kluter til Norge i månedene før jul, i all hovedsak fra Kina.

Og mens vi vasker og pynter må vi spise. Mandariner og klementiner for eksempel. I fjor kom det godt over 27 000 tonn til Norge, om lag 5,7 kilo til hver nordmann. Godt over 17 000 tonn kom bare i november og desember, og det er Spania som er det viktigste importlandet. Vi spiser også stadig mer av de små oransje fruktene, 7 000 tonn mer enn i 1999. Men mens vi skreller mer og mer mandariner går det andre veien med julenøttene. I fjor ble det importert 324 tonn valnøtter, hasselnøtter og paranøtter med skall. Det er langt under halvparten så mye som i 1999.

Farvel til kjas og mas

Selv om julen først og fremst handler om hjemmekos, er det stadig flere som velger å dra på juleferie. I 1992 oppga bare 4 prosent at de dro på ferie i julen. I fjor svarte 11 prosent, nesten tre ganger så mange, at de dro bort i julen. Det er flest kvinner som drar på ferie - 13 prosent mot 9 prosent menn. Samtidig tyder tallene på at mange av de juleferierende er studenter som drar hjem til familiefeiring. Det er nemlig en klar overvekt som drar på juleferie i de yngste aldersgruppene og blant de med lavest inntekt.

Mange i kirken

Det er liten tvil om at julaften er den store kirkedagen for svært mange nordmenn. I 2007 gikk 597 013 personer i kirken på julaften, 12,6 prosent av landets befolkning. De aller mest julaftenkirkeglade menneskene finner vi i Bykle kommune Her møtte 615 personer opp i kirken på julaften i fjor, over 66 prosent av de 919 innbyggerne i kommunen. Antallet kirkegjengere på julaften har vært stabilt de siste tre årene.

Kontakt