9147_not-searchable
/inntekt-og-forbruk/statistikker/inntgeo/aar
9147
Høyest inntekt blant pensjonister i Oslo
statistikk
2008-06-20T10:00:00.000Z
Inntekt og forbruk
no
inntgeo, Husholdningenes inntekter, geografisk fordeling, husholdningsinntekt, husholdningstyper (for eksempel aleneboende, par med og uten barn), medianinntekt, inntektsfordelingInntekt og formue , Inntekt og forbruk
false

Husholdningenes inntekter, geografisk fordeling2006

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Høyest inntekt blant pensjonister i Oslo

Pensjonistene i Oslo har et høyere inntektsnivå enn pensjonister i andre deler av landet. Mye av dette skyldes en lavere andel minstepensjonister og flere med tjenestepensjon i hovedstaden.

Inntektsnivået for mange husholdningsgrupper ligger høyere i Oslo enn i landet for øvrig. Alderspensjonistene er blant de gruppene hvor man finner de største inntektsforskjellene mellom hovedstadsområdet og landet for øvrig.

Blant aleneboende personer 67 år og eldre i Oslo var median husholdningsinntekt etter skatt 183 000 kroner i 2006. Dette var et langt høyere inntektsnivå enn i de fleste andre fylkene. Kun i Akershus har de aleneboende pensjonistene et tilnærmet like høyt inntektsnivå med 178 000 kroner. Det laveste inntektsnivået i denne pensjonistgruppen, målt ved medianinntekten, finner vi i Sogn og Fjordane der inntekt etter skatt utgjorde 143 000 kroner. Men også i Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Nordland, Hedmark og Oppland har de aleneboende alderspensjonistene en medianinntekt under 150 000 kroner.

De samme geografiske inntektsforskjellene viser seg også blant pensjonistparene. Blant par uten barn hvor eldste person er 67 år og eldre, utgjorde husholdningsinntekten etter skatt 376 000 kroner i Oslo og 371 000 kroner i Akershus. De laveste inntektsnivåene blant pensjonistparene finner vi i de samme fylkene der inntektene til enslige pensjonister ligger lavest.

Mange pensjonister i Oslo har tjenestepensjon

Det høye inntektsnivået til pensjonister i Oslo og Akershus skyldes i stor grad at mange i denne gruppen tidligere har vært yrkesaktive og hatt høye yrkesinntekter. Dette fører til at pensjonsutbetalingene, både fra folketrygden og andre pensjonsordninger, er høyere i disse to fylkene enn i resten av landet. Andelen minstepensjonister av alle de enslige alderspensjonistene er lavest i landet med 13 prosent for begge disse fylkene. Sogn og Fjordane har til sammenligning den høyeste andelen aleneboende minstepensjonister med 37 prosent.

Blant pensjonistene i hovedstaden var andelen med tjenestepensjon svært høy. Vel 80 prosent av alle aleneboende pensjonister i Oslo mottok i 2006 inntekter i form av tjenestepensjon. Til sammenligning var dette tilfelle for knapt 60 prosent av de enslige pensjonistene i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Troms og Finnmark.

I tillegg til at inntektene til husholdningene varierer mellom fylkene, er det også klare forskjeller i inntekt for husholdninger bosatt i ulike kommuner og bydeler. Mer om dette i statistikkbanken .

Statistikkgrunnlaget

Statistikken omfatter alle registrerte kontante inntekter som husholdningene mottar. Fra og med inntektsåret 2004 er inntektsstatistikken en totaltelling som omfatter alle personer i privathusholdninger som bor i landet ved utgangen av året. Personer på alders- og sykehjem og personer i studenthusholdninger er ikke inkludert i tallene. Statistikkgrunnlaget er forklart nærmere i ”Om statistikken”.

Tabeller: