10451_not-searchable
/helse/statistikker/speshelsefydrift/aar
10451
Flest avtalte årsverk innenfor psykiatri
statistikk
2001-06-19T10:00:00.000Z
Helse
no
speshelsefydrift, Spesialisthelsetjenesten, spesialister med driftsavtale med helseforetakeneHelsetjenester, Helse
false

Spesialisthelsetjenesten, spesialister med driftsavtale med helseforetakene2000

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Flest avtalte årsverk innenfor psykiatri

I 2000 ble det avtalt 395 årsverk mellom fylkeskommunene og kliniske psykologer. Det tilsvarende tallet for privatpraktiserende psykiatere var 170. Samlet utgjør dette over halvparten av antall avtalte årsverk mellom fylkeskommunene og privatpraktiserende spesialister.

Klinisk psykologi og psykiatri har lenge utgjort store grupper blant privatpraktiserende helsepersonell med driftsavtale. Omfanget av disse gruppene økte spesielt mye i 1998 i forbindelse med innføringen av en regelendring for adgang til refusjon fra folketrygden. Denne endringen, som trådte i kraft 1. juli 1998, medførte at helsepersonell med privat praksis uten driftsavtale med fylkeskommunen ikke lenger fikk adgang til trygderefusjon for sine pasienter. Parallelt med dette ble det etablert en øremerket tilskuddsordning til fylkeskommuner som inngikk driftsavtaler med helsepersonell som til da hadde hatt privat praksis uten driftsavtale. I denne ordningen ble driftsavtaler for spesialister i psykiatri og klinisk psykologi prioritert.

 Andel avtalte årsverk innenfor klinisk psykologi, psykiatri og andre legespesialiteter. 1997-2000

Som figuren viser, ga denne satsingen resultater idet andelen avtalte årsverk innenfor psykiatri og klinisk psykologi steg fra 34 til 50 prosent fra 1997 til 1998. I løpet av de to siste årene har denne andelen holdt seg omtrent konstant.

Best dekning i urbane områder

Den geografiske fordelingen av disse årsverkene er noe ujevn. Oslo ligger høyest med 13,8 avtalte årsverk per 100 000 innbyggere for psykiatere og 24,7 årsverk for psykologer. Tallene her er også høye for Akershus og Hordaland. Færrest avtalte årsverk for psykiatere og kliniske psykologer per innbygger finner vi i Finnmark og Nord-Trøndelag.

Også for de øvrige legespesialitetene er det flest avtalte årsverk per innbygger i Oslo, Akershus og Hordaland. Legedekningen i Østfold og Vestfold er også høy.

Tabeller: