Rapporter 2002/13

Sluttrapport fra pilotprosjektet

SEDA - sentrale data fra allmennlegetjenesten

Statistisk sentralbyrå har i pilotprosjektet SEDA undersøkt muligheten av å etablere felles statistikk for allmennlegetjenesten, basert på informasjon om pasientkontakter lagret i elektronisk pasientjournal. Prosjektet har vært metodeorientert. Sosial- og helsedepartementet har vært oppdragsgiver for prosjektet.

Det ble i årsskiftet 2001/2002 gjennomført en prøvedatainnsamling, som omfattet uttrekk av én måneds journaldata for 49 allmennleger. Hensikten var å framskaffe og vurdere data, samt dokumentere erfaring om metoden i bruk, før datainnsamlingen eventuelt besluttes utvidet.

Rapporten konkluderer med at datauttrekk fra elektronisk pasientjournal gir grunnlag for felles statistikk for allmennlegetjenesten, og Statistisk sentralbyrå tilrår at prosjektet videreføres. En videreføring og utvidelse av prosjektet med hensikt å tilrettelegge for løpende datainnsamling, vil gi sentrale helsemyndigheter et verdifullt informasjonsgrunnlag for oppfølging av allmennlegetjenesten. Allmennlegene vil få en samlet og helhetlig oversikt over egen praksis.

Statistisk sentralbyrå har i rapporten påpekt et behov for økt standardisering av informasjon i elektronisk pasientjournal, dersom man i framtiden ønsker å utnytte denne datakilden til statistikkformål. Behovene er først og fremst knyttet til en tilrettelegging i journalsystemene for angivelse og inndeling av pasientkontakter (kontaktregistrering). Like viktig er implementering av nødvendige klassifikasjoner og kodeverk for å oppnå valid informasjon om iverksatte tiltak, som forskrivning av legemidler, henvisninger og laboratorieprøver.

En viktig del av pilotprosjektet har vært å illustrere potensialet og mulige anvendelser av SEDA-data. Vi understreker usikkerheten i datamaterialet, da utvalget av allmennleger med hensikt har vært begrenset. Det har ikke vært etterstrebet noen representativitet blant de deltakende legene. Datamengden tilsvarer én måneds kontaktdata, og aktiviteten kan derfor ikke generaliseres til variasjoner over året.

Om publikasjonen

Tittel

SEDA - sentrale data fra allmennlegetjenesten. Sluttrapport fra pilotprosjektet

Ansvarlige

Anne Sundvoll, Inge Kvalstad

Serie og -nummer

Rapporter 2002/13

Utgiver

Statistisk sentralbyrå

Emne

Metoder og dokumentasjon

ISBN (trykt)

82-537-5075-7

ISSN

0806-2056

Antall sider

126

Målform

Bokmål

Om Rapporter

I serien Rapporter publiseres analyser og kommenterte statistiske resultater fra ulike undersøkelser. Undersøkelser inkluderer både utvalgsundersøkelser, tellinger og registerbaserte undersøkelser.

Kontakt