6670_not-searchable
/bygg-bolig-og-eiendom/statistikker/kombolig_kostra/arkiv
6670
Nesten 86 000 kommunale boliger
statistikk
2002-10-08T10:00:00.000Z
Bygg, bolig og eiendom;Helse;Offentlig sektor
no
kombolig_kostra, Kommunale boliger, botilbud, omsorgsboliger, midlertidige botilbud, tilrettelagte boliger, bostøtte, driftsutgifterBolig og boforhold, KOSTRA, Helsetjenester, Helse, Bygg, bolig og eiendom, Offentlig sektor
false

Kommunale boliger2001

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Nesten 86 000 kommunale boliger

Norske kommuner disponerer nesten 86 000 boliger. Blant dem som har fått bolig via kommunen er det flest eldre, dernest følger økonomisk vanskeligstilte og rusmisbrukere.

2001 er det første året hvor alle kommunalt disponerte boliger er kartlagt som en del av kommune-stat-rapporteringen (KOSTRA).

Kommunale boliger skal hjelpe personer som har problemer med å klare seg på boligmarkedet eller bidra med tilrettelagt bolig for grupper som trenger det. Det er et viktig boligpolitisk tiltak, som gir tak over hodet til minst 83 000 husstander (ikke alle boliger var i bruk 31.12.2001). Ifølge KOSTRA-tallene har kommunene nesten 86 000 kommunale boliger i 2001. Dette utgjør om lag 19 boliger per 1 000 innbyggere. En undersøkelse gjort av Norges byggforskningsinstitutt (Brattbakk og Hansen, 2002) viser at det for 1993 var drøyt 75 000 kommunale boliger, mens antallet boliger hadde steget til 82 000 i 2000, ifølge deres beregninger. Dette bekrefter at antall kommunale boliger øker.

Totalt antall disponerte boliger og omsorgsboliger rapportert inn via KOSTRA 2001, fordelt etter fylke

Stor vekst i omsorgsboliger

En stor del av veksten i antall kommunalt disponerte boliger er omsorgsboliger. Nord-Trøndelag har det beste tilbudet, med 11 omsorgsboliger per 1 000 innbyggere i fylket, deretter følger Nordland og Møre og Romsdal. Oslo havner nederst på listen med 1,5 omsorgsboliger per 1 000 innbyggere. Via KOSTRA er det totalt rapportert inn 23 000 omsorgsboliger, dette er et høyere tall enn forventet. Siden 1994 har Husbanken gitt tilskudd til bygging av denne typen boliger. Tall fra Husbanken viser at kommunene sitter med nesten 17 000 ferdigstilte boliger, og drøyt 21 500 boliger når både ferdigstilte og godkjente for tilskudd telles med. Det er sannsynlig at noen boliger som ikke er ferdigstilte, er telt med i KOSTRA-tallene, og at enkelte boliger som benyttes som omsorgsboliger, men som er bygget uten dette tilskuddet, også har blitt rapportert inn i denne gruppen.

Flest boliger eid av kommunene

Tallmaterialet, basert på rapportering fra alle landets 435 kommuner, viser at kommunene har råderett over 85 941 boliger. Av disse eier kommunene rundt 83 prosent, mens de fremleier 5 prosent av boligmassen. Vel 12 prosent er privat eid, men med kommunal disposisjonsrett. Dette vil ofte være omsorgsboliger, hvor kommunen får være med på å bestemme hvem som skal leie/eventuelt eie boligene.

Oslo sitter med flest boliger, fylket disponerer nesten 14 prosent av alle landets kommunale boliger. Andre fylker med mange kommunalt disponerte boliger er Hordaland, Sør-Trøndelag og Akershus.

Bosatte i kommunalt disponerte boliger per 31.12.2001, etter målgruppe. Prosent

41 prosent eldre

Det er kommunene som har ansvar for å skaffe boliger til vanskeligstilte grupper. Boligprisene har økt siden 1993, og det er dyrt å etablere seg på boligmarkedet, spesielt i storbyene. Med det stramme boligmarkedet som bakgrunn er det interessant å se hvem som bor i en kommunal bolig. Ifølge Brattbakk og Hansen var det i gjennomsnitt 34 prosent eldre i de kommunale boligene i deres undersøkelse fra 2000. Våre tall viser at det er 41 prosent eldre (personer over 60 år) som disponerer en kommunal bolig, altså en økning. Gruppen økonomisk vanskeligstilte og rusmisbrukere med flere innehar en fjerdedel av boligene. 14 prosent av boligene disponeres av funksjonshemmede og personer med psykiske lidelser. De unge (under 36 år) har om lag 5 prosent av boligene.

Sammenligner vi boligtallene hentet inn via KOSTRA med undersøkelsen til Brattbakk og Hansen, ser det ut til at andelen kommunalt ansatte og andre ikke behovsprøvde som leier en slik bolig, har gått ned. I 1993 viser undersøkelsen at 17 prosent av boligene ble brukt som personal-/tjenesteboliger, i 2000 var tallet 10 prosent. KOSTRA-tallene fra 2001 viser at bare 7 prosent av boligene blir brukt slik. Det er store fylkesvise forskjeller. I pressområdene, slik som storbyene, blir kun en liten del av boligmassen brukt til personalboliger, mens andelen i Finnmark er hele 27 prosent.

Usikker datakvalitet

Siden dette er første år med rapportering av boligtall, må det understrekes at datakvaliteten er usikker. Et helt nytt skjema har medført problemer som mangelfull utfylling, ufullstendig utfylling og sannsynligvis en viss feilrapportering av enkelte boliger og beboere.

Tilgjengelighet

Det publiseres 4 oversiktstabeller i denne artikkelen. Nøkkeltall og grunnlagsdata kan finnes på http://www.ssb.no/kostra/ . Det gjøres oppmerksom på at det kan være forskjeller mellom tall presentert via KOSTRA og her, da tall fra 11 kommuner har kommet inn siden KOSTRA-publiseringen i juni. Dessuten har datagrunnlaget gjennomgått ytterligere kontroller.

Under overskriften 'Tall for kommuner' kan man velge 'Detaljerte nøkkeltall' (Nivå 2). Velg deretter område N-bolig i rullegardinen øverst på siden. Fra denne siden kan man også gå inn på 'Utvalgte nøkkeltall' (Nivå 1) og 'Grunnlagsdata og detaljerte data for egne sammenstillinger' (Nivå 3). Her er det også muligheten for å laste ned gratis programvare som PC-Axis og PC-Map. Denne programvaren kan brukes til å lage egne tabeller og kart. (Lastes ned fra http://www.ssb.no/pcaxis/ ).

Tabeller: