1224_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/sykefra/kvartal
1224
Sykefraværet økte med 4,7 prosent
statistikk
2001-12-11T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn;Helse
no
sykefra, Sykefravær, legemeldtArbeidsmiljø, sykefravær og arbeidskonflikter, Helseforhold og levevaner , Helse, Arbeid og lønn
false

Sykefravær, legemeldt3. kvartal 2001

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Sykefraværet økte med 4,7 prosent

Sykefraværsprosenten økte fra 6,4 i 3. kvartal 2000 til 6,7 i 3. kvartal 2001. Dette gir en vekst på 4,7 prosent. Sykefraværet steg mest blant unge arbeidstakere og blant kvinner.

Sykefraværsprosenten viser antall dagsverk som er tapt på grunn av sykefravær i prosent av alle avtalte dagsverk for arbeidstakere. Her er det både tatt hensyn til omfanget av deltidsarbeid og om man er helt eller delvis sykemeldt. Statistikken omfatter arbeidstakere med legemeldt sykefravær utover tre kalenderdager.

Fraværet øker mest blant de unge og minst blant de eldre

Sykefraværsprosenten steg for alle aldersgrupper siste år. Veksten var sterkest for aldersgruppen 20-24 år hvor sykefraværsprosenten steg fra 5,0 til 5,5 fra i fjor til i år. De eldste aldersgruppene hadde den svakeste veksten, men har fremdeles det høyeste nivået på sykefravær. I aldersgruppen 60-64 år økte fraværet fra 10,8 til 11,0 prosent.

 Sykefraværsdagsverk for arbeidstakere med sykefravær over tre dager. I prosent av avtalte dagsverk, etter alder

Størst vekst hos kvinner

Sykefraværsprosenten økte med 0,5 prosentpoeng for kvinner og med 0,3 prosentpoeng for menn fra 3. kvartal 2000 til 3. kvartal 2001.

Blant kvinner steg sykefraværsprosenten mest innenfor bygg- og anleggsvirksomhet, 1,5 prosentpoeng, samferdsel, 0,9 prosentpoeng og forretningsmessig tjenesteyting, 0,8 prosentpoeng. Størst økning blant menn var det innenfor undervisning, 0,7 prosentpoeng, helse- og sosialtjenester, 0,6 prosentpoeng og varehandel, hotell- og restaurantvirksomhet, 0,5 prosentpoeng.

 Sykefraværsdagsverk for arbeidstakere med sykefravær over tre dager. I prosent av avtalte dagsverk, etter næringsgruppering

Sterkest økning i forretningsmessig tjenesteyting, liten økning i industrien

Størst økning i sykefraværsprosenten var det innenfor næringene forretningsmessig tjenesteyting, varehandel, hotell- og restaurantvirksomhet og samferdsel, som alle hadde en vekst på 0,5 prosentpoeng. Veksten i sykefraværet i forretningsmessig tjenesteyting skjedde fra et relativt lavt nivå. Næringene industri og kraft- og vannforsyning hadde lavest vekst. Sykefraværsprosenten økte her med 0,1 prosentpoeng fra 3. kvartal 2000 til 3. kvartal 2001.

Finnmark har høyest sykefravær, Rogaland har lavest

De tre nordligste fylkene er de eneste med en sykefraværsprosent på over 8. Høyest er tallet i Finnmark med en fraværsprosent på 8,7 og en økning fra 3. kvartal 2000 på 1,1 prosentpoeng. Rogaland har den klart laveste sykefraværsprosenten med 4,9. Økningen fra i fjor var også beskjeden i dette fylket, 0,1 prosentpoeng siste år.

Vi har ikke tatt hensyn til at fylkene kan ha ulik næringsstruktur og alderssammensetning.

Sesongmessig vekst fra 2. til 3. kvartal

Sykefraværsprosenten viste en økning på 0,5 prosentpoeng, fra 6,2 til 6,7, fra 2. til 3. kvartal 2001. En del av denne veksten skyldes normale sesongsmessige svingninger mellom kvartalene. I 2000 var veksten mellom 2. og 3. kvartal 0,2 prosentpoeng. Siden foreliggende sykefraværsstatistikk er ny, har vi ikke lang nok tidsserie ennå til å justere for hva som kan sies å være et normalt sesongutslag. I presentasjonene av tallene har vi derfor valgt å sammenligne tall for 3. kvartal 2001 med tall for samme kvartal året før.

Tabeller:

 

Tabeller

Tabeller til publiseringen