Rapporter 2008/38

Skift og turnus - omfang og mønster

Denne rapporten har som formål å beskrive omfang av og mønster i arbeidstidsordninger i Norge, med fokus på skiftarbeid og turnusarbeid. Rapporten skal benyttes i arbeidet med å utrede spørsmålet om likestilling av arbeidstiden for arbeidstakere som arbeider skift og turnus. I forhold til utvalgets mandat vil Statistisk sentralbyrås (SSBs) rapport bidra til å gi en beskrivelse av omfanget og praktisering av skift og turnusarbeid samlet og hver for seg, utvikling over tid og forskjeller etter kjønn, aldersgrupper, næring og yrke. Rapporten vil også belyse bruk av ulike arbeidstidsordninger og bruk av deltid innenfor skift og turnusarbeid. Til sist vil vi i rapporten gi en oversikt over indikatorer på ulike arbeidsmiljøforhold, og sammenlikne skiftarbeidere og turnusarbeidere med ansatte med andre arbeidstidsordninger.

Rapporten viser at det er flest menn som jobber skift (11 prosent) og flest kvinner som jobber turnus (15 prosent). 20 prosent av alle kvinnelige ansatte i alderen 15- 66 år har skift- eller turnusarbeid, 16 prosent av mannlige ansatte har dette. Helseog sosialtjenester er den næringen der det er mest vanlig med turnusarbeid (37 prosent) mens skiftarbeid er mest vanlig innenfor industri og bergverksdrift (23 prosent). Transport og kommunikasjon og hotell- og restaurantvirksomhet har også mange med skiftarbeid, henholdsvis 22 og 20 prosent. Disse to næringene har også innslag av turnusarbeid.

2-delt turnus med helg er den mest utbredte turnusordning (40 prosent), mens 2- skiftsarbeid er den mest utbredte skiftordningen (41 prosent). Rapporten viser også at antall ansatte med skift- og turnusarbeid øker. Det har vært en større økning i antall med skift- eller turnusarbeid (5,2 prosent) siste år enn totalt antall ansatte (4 prosent).

Analyser av arbeidstid viser at det er mer vanlig for deltidsansatte å ha skift- og turnusarbeid enn for heltidsansatte. Men dette er forskjellig når vi sammenlikner ulike næringer. Det er ingen forskjell i deltidsandelen for de som arbeider vanlig dagtid og skift- eller turnus i hotell- og restaurantvirksomhet (44 prosent) men det er mer vanlig med deltid blant de som arbeider skift- eller turnus (50 prosent) enn vanlig dagtid (37 prosent) i helse- og sosialtjenester. 15 prosent av de med skifteller turnusarbeid er undersysselsatt, og over halvparten av disse jobber innen helse- og sosialtjenester. Den mest utbredte arbeidstiden for kvinner med skift- eller turnusarbeid er kort deltid (1-19 timer), deretter lang deltid (20-29 timer) og kort heltid (33-36 timer).

Den mest utbredte arbeidstiden for menn med skift- eller turnusarbeid er heltid og kort heltid. Gjennomsnittlig avtalt arbeidstid for skiftarbeidere er 36,9 timer og for turnusarbeidere 31,4 timer per uke. Forskjellen i arbeidstid mellom skiftarbeidere og turnusarbeidere skyldes langt på vei at det er forskjellig kjønnsfordeling i de to gruppene og at kvinner i gjennomsnitt har kortere arbeidstid enn menn uavhengig av arbeidstidsordning. Men kvinner med skiftarbeid jobber lengre dager enn kvinner i turnus. Rapporten viser at skiftarbeidere i industrien kommer dårligere ut både når det gjelder fysiske og ergonomiske arbeidsmiljøfaktorer enn andre ansatte. De er jevnt over utsatt for flere arbeidsmiljøproblemer enn ansatte med andre arbeidstidsordninger innenfor industrien. Ansatte som jobber turnus i helse og sosialsektoren har på noen områder dårligere fysiske og ergonomiske arbeidsmiljøforhold enn andre ansatte i samme næring, men på mange områder skiller de seg ikke mye fra andre ansatte.

Når vi ser på andre arbeidsmiljøforhold, som jobbkrav og kontroll ser vi at ansatte med turnusarbeid skiller seg ut med høyere jobbkrav og mindre grad av kontroll enn andre ansatte. Dette gjelder også for turnusansatte i helse og sosialsektoren. Flere skift og turnusarbeidere enn andre ansatte opplever også dårlig forhold mellom ansatte og ledelse og mellom ansatte. Og vi ser samme mønster når vi kontrollerer for næring.

Til sist i rapporten ser vi at ansatte med turnusarbeid i mye større grad enn andre ansatte er utsatt for vold eller trusler om vold et par ganger i måneden eller oftere. Turnusarbeidere generelt er overrepresentert, men det er de kvinnelige turnusansatte som i størst grad er utsatt. Dette gjelder også i helse- og sosialsektoren, der 30 prosent av turnusansatte er utsatt for vold eller trussel om vold et par ganger i måneden mot 10 prosent blant andre ansatte i samme næring.

Prosjektstøtte: Arbeidet er utført som oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Om publikasjonen

Tittel

Skift og turnus - omfang og mønster

Ansvarlige

Arne Andersen, Tonje Margrethe Köber, Elisabeth Rønning

Serie og -nummer

Rapporter 2008/38

Utgiver

Statistisk sentralbyrå

Emne

Arbeidsmiljø, sykefravær og arbeidskonflikter

ISBN (elektronisk)

978-82-537-7438-1

ISBN (trykt)

978-82-537-7437-4

ISSN

0806-2056

Antall sider

83

Målform

Bokmål

Om Rapporter

I serien Rapporter publiseres analyser og kommenterte statistiske resultater fra ulike undersøkelser. Undersøkelser inkluderer både utvalgsundersøkelser, tellinger og registerbaserte undersøkelser.

Kontakt