Unge med innvandrerbakgrunn i arbeid og utdanning

Norskfødte med innvandrerforeldre ikke så ulik majoriteten

Publisert:

Norskfødte med innvandrerforeldre mellom 16 og 24 år er nesten like mye i jobb og utdanning som resten av befolkningen i samme alder. For innvandrere er disse andelene lavere, særlig for kvinner. Men med lengre botid i Norge, høynes nivået i innvandrergruppen.

Våre tall for 2007 bekrefter hovedmønsteret som har framkommet i tidligere undersøkelser. Norskfødte med innvandrerforeldre ligger nært opptil majoritetsbefolkningen når det gjelder andel aktive i jobb og utdanning i aldersgruppene under 25 år. Blant de som er eldre er imidlertid avstanden noe større. Blant innvandrere er det på den annen side en mye større avstand i forhold til majoriteten uansett alder, men både i denne gruppen og blant de norskfødte med innvandrerforeldre er forskjellen blitt redusert med noen prosentpoeng sammenliknet med de to tidligere årgangene vi har tatt for oss (dvs. per 2004 og 2006). Dette skyldes i hovedsak den gunstige utviklingen i sysselsettingen som særlig de med innvandrerbakgrunn har hatt fra 2006 til 2007 som følge av konjunkturoppgangen.

Differansene mellom gruppene

Majoritetsungdom hadde en høyere andel i arbeid eller utdanning enn norskfødte med innvandrerforeldre i alle aldersgrupper. Blant de mellom 16 og 19 år var forskjellen 3,2 prosentpoeng, mens den for aldersgruppene 20 til 24 år, 25 til 29 år og de mellom 30 og 34 år var henholdsvis 4,5, 9,6 og 13 prosentpoeng. Vi ser følgelig en tendens til økte forskjeller med stigende alder, men det må bemerkes at det overveiende flertallet (dvs. 70 prosent) av de norskfødte med innvandrerforeldre er under 25 år. Når det gjelder innvandrergruppen, var den tilsvarende differansen i den yngste aldersgruppen om lag 18 prosentpoeng og mellom 20 og 24 prosentpoeng i aldersgruppene over 19 år når vi sammenligner med majoritetsungdom. Med andre ord er det her snakk om betydelig større nivåforskjeller med hensyn til andeler i jobb eller utdanning.

Artikkelen belyser hvordan andelen som er i arbeid eller utdanning blant personer i alderen 16 til 34 år varierer med innvandrerbakgrunn. Det er tre grupper som sammenlignes: 1) De som har kommet til Norge som innvandrere fra følgende verdensregioner: Øst- Europa utenom EU, Asia, Afrika, Sør- og Mellom-Amerika og Oseania utenom Australia og New - Zealand. 2) De som er norskfødte av foreldre som er innvandrere fra de samme verdensregionene og 3) Personer som verken er innvandrere eller norskfødte med innvandrerforeldre. Disse blir omtalt som majoritetsbefolkningen i artikkelen. Analysen baserer seg på registerbaserte statistikker for 4. kvartal 2007. Tilsvarende undersøkelser er gjort tidligere på grunnlag av 2004 og 2006. Se følgende publikasjon : Innvandrerungdom og etterkommere i arbeid og utdanning

Andel aktive (sysselsatte eller under utdanning)  etter alder og innvandringsbakgrunn. Prosent. 4. kvartal 2007

Lengre botid minsker forskjellene

Alderen ved innvandringstidspunktet til Norge har svært mye å si for andelen som er i arbeid eller utdanning blant de som er innvandrere. Har de innvandret i svært ung alder og hatt hele skolegangen i Norge, er andelen i arbeid og utdanning om lag på samme nivå som for norskfødte med innvandrerforeldre. Men også blant de som innvandret litt senere i barndommen eller tidlig i ungdomsårene, finner vi andeler aktive nært opptil dette nivået. Det er følgelig innvandrere med kortere botid i Norge som særlig trekker ned nivået i innvandrergruppen som helhet.

Kjønn har stor betydning

Kjønn spiller en viktig rolle med hensyn til aktivitetsnivået blant de med innvandrerbakgrunn. I gruppen av norskfødte med innvandrerforeldre ser vi at nivået blant menn er mye det samme uansett alder, mens vi blant kvinner ser noe lavere andeler aktive fra 25 års alderen. Vi finner en likestilling mellom kjønnene blant de under 25 år på linje med majoritetsbefolkningen, mens kjønnsulikheten blant norskfødte med innvandrerforeldre øker noe i aldersgruppene over. Det er følgelig blant kvinnene at avviket til majoriteten blir større i denne befolkningsgruppen.

I gruppen av innvandrere er kjønnsforskjellen betydelig, om vi ser bort fra den yngste gruppen mellom 16 og 19 år. I enda sterkere grad enn for unge norskfødte med innvandrerforeldre er det særlig kvinnene som trekker nivået ned og som skiller seg fra majoriteten. Mens innvandrermenn hadde differanser på mellom 11 og 14 prosentpoeng i forhold til majoritetsmennene i aldersgruppene over 19 år, hadde innvandrerkvinnene differanser på mellom 26 og 32 prosentpoeng i forhold til majoritetskvinnene. Det er særlig de afrikanske og asiatiske innvandrerkvinnene som avviker mest fra majoriteten.

Sivilstand og familiesituasjon

Mye av forskjellen mellom innvandrerkvinner og majoritetskvinner synes å relatere seg til sivilstand og familiesituasjon. Innvandrerkvinnene gifter seg i yngre alder samtidig som det er langt mindre vanlig blant dem å være i jobb når man er gift og har barn enn det er for majoritetskvinnene. Dette gjelder i særlig grad kvinnene med kortere botid bak seg der mange er familieinnvandrere. Men også blant de som har bodd i Norge over lengre tid, det vil si de som innvandret i ung alder, ser vi en synkende tendens i aktivitetsnivået blant de over 25 år. Det samme kan vi som nevnt, også observere blant de norskfødte kvinnene med innvandrerforeldre. Også i denne gruppen er det sivilstand og familiesituasjon som etter alt å dømme gjør seg gjeldende.

Les hele analysen her

Kontakt