Rapporter 2009/51

En prognosemodell

Arbeidsledighet blant innvandrere

Den totale arbeidsledigheten i Norge er lav, og har som gjennomsnitt de siste 10 årene vært under fire prosent. Arbeidsledigheten blant innvandrere skiller seg imidlertid klart ut. Over den samme tidsperioden har arbeidsledighetsraten for innvandrere vært over dobbelt så høy. Utviklingen for de ulike innvandringsgruppe skiller seg også fra hverandre. Mens arbeidsledighetsraten for innvandrere fra Norden i stor grad samsvarer med bildet for den samlede arbeidsledigheten, er arbeidsledighetsraten for afrikanere rundt fire ganger så høy. Dette borger for å gjøre egne anslag for arbeidsledigheten for innvandrere hvor det skilles mellom innvandrere fra ulike verdensregioner/land. Det ligger utenfor formålet med denne rapporten å forklare hvorfor arbeidsledighetsnivået blant innvandrere er så høyt. Målet er å gi en kvantitativ fremskrivning for arbeidsledighet blant innvandrere.

I denne rapporten beskrives en modell, som er utarbeidet for å gi anslag for arbeidsledighet blant ulike innvandringsgrupper. Modellen skal oppdateres og brukes jevnlig. Brukeren og oppdragsgiveren for prosjektet er Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI). Modellen som beskrives, er valgt ut fra at et relativt kort datagrunnlag er tilgjengelig og at den jevnlig skal kunne oppdateres. En følge av dette er at modellen ekskluderer flere forhold som kan påvirke arbeidsledigheten blant innvandringsgrupper. Vår valgte modell ser likevel ut til å klare å reprodusere de viktigste utviklingstrekkene det siste tiåret, og burde derfor være egnet som en prognosemodell gitt at utviklingen framover ikke i vesentlig grad avviker fra det siste tiåret. Tidspunktet for analysen gir imidlertid noen ekstra utfordringer på grunn av den kraftige uroen i verdens finansmarkeder de siste to årene, og den tilhørende internasjonale nedgangskonjunkturen. Dette har til nå bare ført til en moderat økning i arbeidsledigheten i Norge, mens økning i arbeidsledigheten blant flere innvandringsgrupper har vært markert. Vi har nå imidlertid flere observasjoner for denne kraftige økningen. En spesiell faktor er innvandringsgrupper, som for eksempel arbeidsinnvandrere fra Polen, som i stor grad er sysselsatte innenfor spesielle næringer. Vår modell tar imidlertid ikke hensyn til at de ulike innvandringsgruppene har en sysselsettingsfordeling på næringer som avviker fra landet som helhet. Når arbeidsledigheten i disse næringene, som også er spesielt konjunkturutsatte, har et betydelig annet forløp en den totale ledigheten, vil sannsynligvis vår modell underpredikere endringene. Modellen kan gi anslag som avviker fra den generelle ledighetsutviklingen, men ikke i størrelsesordener som de vi så mot slutten av 2008.

Anslagene som gis i denne rapporten viser at arbeidsledigheten i antall personer kan komme til å øke for innvandrere fra alle verdensdeler. Målt fra det lave nivået i 2008, er det en kraftig økning i antall ledige personer. For de enkelte innvandringsgruppene var arbeidsledigheten på det laveste nivået rundt 2. kvartal i 2008. Fra 3. kvartal 2008 begynte arbeidsledigheten å stige – dette ventes å fortsette de neste årene, men flat ut og gå litt ned mot slutten av 2012. Mot slutten av prognosehorisonten er antall arbeidsledige høyere enn det har vært det siste tiåret. Dette henger imidlertid sammen med økning i arbeidsstyrken som er lagt til grunn. Anslagene for arbeidsledighetsraten viser at arbeidsledighetsraten ikke blir høyere enn den var i 2004, som er det høyeste nivået de siste tiåret. For innvandrere fra EU Øst-Europa er arbeidsledighetsraten i 2. kvartal 2009 over dobbelt så høy som samme periode året før. For denne gruppen viser anslaget en svak økning i 2010- 2011, deretter en svak nedgang.

Om publikasjonen

Tittel

Arbeidsledighet blant innvandrere. En prognosemodell

Ansvarlig

Eivind Tveter

Serie og -nummer

Rapporter 2009/51

Utgiver

Statistisk sentralbyrå

Emner

Arbeid og lønn, Arbeidsledighet

ISBN (elektronisk)

978-82-537-7724-5

ISBN (trykt)

978-82-537-7723-8

ISSN

0806-2056

Antall sider

33

Målform

Bokmål

Om Rapporter

I serien Rapporter publiseres analyser og kommenterte statistiske resultater fra ulike undersøkelser. Undersøkelser inkluderer både utvalgsundersøkelser, tellinger og registerbaserte undersøkelser.

Kontakt