[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 22, 1999

Studenters levekår, 1998:

Studentene har normal arbeidsuke


I gjennomsnitt bruker de 30 timer per uke til studier og syv timer til arbeid ved siden av studiene. Men de har lavere inntekt, også når vi regner med støtten fra Lånekassen, og lavere forbruk enn andre unge.

Dette er noen av resultatene som kom frem i undersøkelsen om studenters levekår. Resultatene presenteres om kort tid i en rapport utarbeidet av Statistisk sentralbyrå. Hovedresultater fra denne undersøkelsen ble presentert i Ukens statistikk nr. 47/98 og i Notater 79/98. Undersøkelsen er gjennomført på oppdrag for Nasjonalt kontaktforum for læringsmiljø.

I den kommende rapporten sammenlignes studentenes levekår i dag med levekårene til andre unge, og med levekårene til studentene for 25 år siden.

Studentenes situasjon er i dag nokså forskjellig fra situasjonen for 25 år siden. Flere jobber ved siden av studiene, boforholdene er vesentlig bedre, flere eier den boligen de bor i, men boutgiftsandelen (boutgiftenes andel av total forbruksutgift) har også økt. Fortsatt er det slik at støtten fra Statens lånekasse for utdanning er viktigste inntektskilde for de fleste studentene. Det ser ut til at støtten fra Lånekassen dekker rundt to tredeler av gjennomsnittsforbruket til en enslig, aleneboende student, i dag som for 25 år siden.

Studentene leier bolig i større grad enn andre unge, og de har dårligere boligstandard. Men de betaler også mindre, selv om en del studentgrupper har høyere boutgiftsandel enn grupper det er naturlig å sammenligne dem med.

Studentene lever et noe mer aktivt uteliv enn andre unge og bruker oftere enn dem ulike kulturtilbud. Få er politisk aktive.

Bare 8 prosent av studentene bor i foreldrehjemmet. Dette er færre enn blant andre unge. Men de som har flyttet hjemmefra, har hyppigere kontakt med foreldrene enn andre unge har. Det er noen flere som føler seg ensomme blant studentene enn blant andre unge, men færre som er uten venner.

Ny statistikk
Studenters levekår, 1998. Sjung om studentens lyckliga dar.
Publikasjonen, Rapporter 15/99, utgis om kort tid. Mer informasjon: Jan.Lyngstad@ssb.no, tlf. 21 09 45 64, eller Irene.Oyangen@ssb.no, tlf. 21 09 45 45.

Ukens statistikk nr. 22, 1999 [an error occurred while processing this directive]