[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 21, 1999

Lagerstatistikk. Industri, 1. kvartal 1999:

Stabile lagre, men endret sammensetning


Industriens lagerbeholdning var i 1. kvartal 4,4 prosent lavere enn i 1. kvartal i fjor. I samme periode var det sterk nedgang i lagre av varer i arbeid, men kraftig vekst i lagre av ferdigvarer. Utviklingen i de siste kvartalene kan tyde på at begge typer lagre i noen grad har stabilisert seg.

Industriens lagre av ferdigvarer økte med vel 18 prosent fra 1. kvartal i fjor til 1. kvartal i år, etter markant oppgang også i foregående kvartaler. Den underliggende tendensen for utviklingen i lagre av ferdigvarer var i 1. kvartal mer beskjeden. Helhetsinntrykket er at lagrene av ferdigvarer har stabilisert seg noe gjennom de siste kvartalene - på et nytt og klart høyere nivå.

Lagre av varer i arbeid falt i samme tidsrom med vel 15 prosent, etter en nedgang også i forrige kvartal. Utviklingen i lagrene av varer i arbeid preges i stor grad av svekket ordretilgang for spesielt verkstedbedriftene i de siste kvartalene kombinert med fortsatt høy produksjonsaktivitet.

Av enkeltnæringene er det i første rekke kjemisk råvareindustri som har hatt en samlet økning i lagerbeholdningen, med snaut 22 prosent sammenlignet med 1. kvartal i fjor. Næringen har hatt et prisfall de siste kvartalene, noe som kan tyde på at det har funnet sted en reell volumoppbygging.

Om statistikken

Statistikken bygger på et utvalg på 750 bedrifter innen utvalgte industrinæringer, og svarprosenten er om lag 95. Undersøkelsen kartlegger verdien av lagre av egne produkter, ferdigvarer og varer i arbeid, mens lagre av råvarer og handelsvarer ikke omfattes. For begge kjennetegn er verdien fastsatt på grunnlag av antatt salgspris. Resultater formidles i form av indekser beregnet på grunnlag av estimerte popula-sjonstall. I publiseringen kan tall fra tidligere kvartaler bli revidert på grunnlag av ny informasjon fra oppgavegiverne. Endelige tall vil normalt foreligge etter ett til to kvartaler. Mer om statistikken finnes på Statistisk sentralbyrås webtjeneste: http://www.ssb.no/.

[Figur 3]

Figur 3: Lagerbeholdning totalt og etter varetype. Trend. 1995=100


Ny statistikk
Lagerstatistikk. Industri, 1. kvartal 1999.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Mer informasjon: Hilde.Hagen@ssb.no, tlf. 21 09 47 45, eller Jcob.A.Osnes@ssb.no, tlf. 21 09 47 24.

Tabeller

Flere tabeller finner du på statistikkens faste side.

Ukens statistikk nr. 21, 1999 [an error occurred while processing this directive]