[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 49, 1998

Utenriksregnskap, september 1998:

Underskuddet redusert fra august til september


Foreløpige tall viser et underskudd på driftsbalansen overfor utlandet på 0,9 milliard kroner i september 1998. I august var det et underskudd på 3,4 milliarder. Noe av årsaken til det reduserte underskuddet kan tilskrives høyere oljepris i norske kroner og et høyere eksportert volum av olje og gass. Det førte til at olje- og gassinntektene økte med 31 prosent.
I tillegg steg eksporten av andre varer med 24,7 prosent. Tjenesteeks-porten ble redusert med 0,4 milliard kroner fra september til august, først og fremst som følge av lavere eks-port av reisetrafikk (besøkende fra utlandet). Importen økte med 1,7 milliarder. Vareimporten økte med 11,2 prosent, mens tjenesteimporten ble redusert med 7,2 prosent.

I september i år ble det et overskudd på vare- og tjenestebalansen på 0,6 milliard kroner. Dette er en økning på 3,0 milliarder i forhold til august. Varebalansen viser et overskudd i september på 1,0 milliard kroner, mens tjenestebalansen viser et underskudd på 0,4 milliard. I september 1997 var overskuddet på vare- og tjenestebalansen 5,6 milliarder kroner.

For rente- og stønadsbalansen er det beregnet et underskudd på 1,6 milliarder kroner i september i år, mens gjennomsnittlig underskudd per måned hittil i 1998 var 1,2 milliarder. August i år viste et underskudd på 1,0 milliard kroner. Det er økte renteutgifter som er hovedårsaken til at rente- og stønadsbalansen ble forverret. I september 1997 var underskuddet på rente- og stønadsbalansen 1,0 milliard.

Norske fordringer på utlandet ble gjennom transaksjoner redusert med 14,1 milliarder kroner fra august til september i år. Både direkte investeringer og porteføljeinvesteringer i utlandet var positive, henholdsvis 1,6 og 3,1 milliarder. Internasjonale reserver ble redusert med 10,6 milliarder kroner. Andre finansinvesteringer i utlandet var også negativ med 8,2 milliarder. Banker trakk ut verdier i form av kontanter og innskudd på 8,8 milliarder kroner i september 1998. Utenlandske fordringer på Norge ble også redusert i september 1998, med 14,7 milliarder. Direkte investeringer i Norge var positive, mens både portefølje- og andre finansinvesteringer var negative.

Nettoomvurderinger hovedsakelig som følge av valutakurssvingninger var i september i år på 4,8 milliarder kroner. Foreløpige tall viser dermed at Norges nettofordringer på utlandet økte med 8,2 milliarder i september, og er ved utgangen av måneden anslått til 86,4 milliarder kroner.

Driftsbalansen overfor utlandet omfatter både utenrikshandel med varer og eksport og import av tjenester. I tillegg inngår formuesinntekter og -utgifter i form av renter og aksjeutbytte med mer samt løpende overføringer og stønader til og fra utlandet.

[Figur 4]

Figur 4: Driftsregnskap 1997 og 1998 (september)


Ny statistikk
Utenriksregnskap, september 1998.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon: Bjornar.Ansnes@ssb.no, tlf. 21 09 48 35, eller Tore.Halvorsen@ssb.no, tlf. 21 09 48 48.

Tabeller finner du på statistikkens faste side.

Ukens statistikk nr. 49, 1998 [an error occurred while processing this directive]