[an error occurred while processing this directive]
[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 49, 1998

Lastebilundersøkelsen, 3. kvartal 1998. Internasjonale transporter:

Nedgang i transportarbeidet


Transportarbeidet for norskregistrerte godsbiler i utenlandstransport utgjorde 681 millioner tonnkilometer i 3. kvartal i år. Dette var 12,9 prosent mindre enn i 3. kvartal i 1997. Det ble transportert 919 000 tonn gods, noe som er en økning på 1,2 prosent. Tallene omfatter både transitt- og tredjelandstrafikk samt kabotasje.
Nedgangen i transportarbeidet har først og fremst sammenheng med at transportene i samband med eksport til Sverige og til land utenom EU ble redusert. Transportarbeidet var omtrent uendret sammenlignet med 3. kvartal i 1997 for transporter fra utlandet til Norge.

Lite tredjelands- og kabotasjetransport
Norske lastebiler utførte få transportoppdrag i utlandet. Transporten mellom to utland (tredjelandskjøring) utgjorde knapt 12 000 tonn, eller 1,3 prosent av all fraktet mengde i utenlandstransport i 3. kvartal. Målt i tonnkilometer var andelen 2,2 prosent. Norske bilers transporter innenfor et annet land (kabotasje) utgjorde knapt 5 000 tonn, som tilsvarte 0,5 prosent av samlet transportmengde.

Økt frakt fra Sverige til Norge
Nedgangen i 3. kvartal i transportene til Sverige ble mer enn oppveid av en økning i transportene andre veien. Til sammen utgjorde transportene til og fra Sverige med norske biler 63,8 prosent av den totale transportmengden og 38,1 prosent av transportarbeidet. De tilsvarende andelene i 3. kvartal i 1997 var henholdsvis 57 og 33,3 prosent.

Nedgang i kjørelengden
Den totale kjørelengden i Norge og utlandet i forbindelse med utenlandskjøring, var på 44,7 millioner kilometer i 3. kvartal i år. Dette var 5,9 prosent mindre enn i samme periode i 1997.

Om statistikken
Undersøkelsen bygger på kjørerapporter fra et utvalg av norskregistrerte godsbiler i leietransport med nyttelast 3,5 tonn og over, som driver internasjonal transport. På grunnlag av utvalget beregnes totaltall for norske godsbilers kjøring i internasjonal godstransport. De beregnede tallene er beheftet med en viss statistisk usikkerhet, og resultatene må derfor tolkes med varsomhet. Slik undersøkelsen er lagt opp er det dessuten vanskelig å fange opp kjøringen til norskregistrerte biler som er stasjonert i utlandet for et lengre tidsrom. Dette kan særlig ha betydning for vurderingen av omfanget av kabotasjetransporten. Kjøring som skjer direkte fra Norge til et land utenom EU fanges heller ikke opp.

Internasjonal transport: Omfatter kjøring til/fra Norge, det vil si hvor av- eller pålessing skjer i Norge, transittrafikk samt tredjelands- og kabotasjekjøring. Kabotasje: Transport innenfor et annet land enn der bilen er registrert. Tredjelandskjøring: Transport mellom to utland. Transportmengde: Bruttovekten av det gods som blir transportert, medregnet emballasje. Transportarbeid (tonnkilometer): Transportmengden for én tur multiplisert med kjørt distanse. Nyttelast: Den maksimalt tillatte godsmengden bilen er registrert for.

Ny statistikk
Lastebilundersøkelsen, 3. kvartal 1998. Internasjonale transporter.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk. Hovedtall vil i tillegg bli publisert i Norges offisielle statistikk (NOS) Samferdselsstatistikk. Mer informasjon: Asbjorn.Willy.Wethal@ssb.no, tlf. 62 88 54 15, eller Elin.Hellerud@ssb.no, tlf. 62 88 54 65.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 49, 1998 [an error occurred while processing this directive]