[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 48, 1997

Ordrestatistikk. Bygge- og anleggsvirksomhet, 3. kvartal 1997:

Høyere ordretilgang for byggevirksomheten


Ordretilgangen for byggevirksomheten var 12 prosent høyere i 3. kvartal i år sammenlignet med samme kvartal i fjor. Samtidig økte ordrereserven med 19 prosent.
Tilgangen på ordrer økte både for boligbygg og andre bygg. For boligbygg var økningen 2 prosent og for andre bygg 15 prosent. Innenfor boligbygg økte ordretilgangen for rehabilitering med 21 prosent. For nybygg var det derimot en ordresvikt på 4 prosent. For andre bygg økte ordretilgangen både for nybygg og rehabilitering, med henholdsvis 9 og 35 prosent i samme periode.

Nedgang i anleggsvirksomheten
For anleggsvirksomheten alene var det imidlertid en nedgang i ordretilgangen på 6 prosent i 3. kvartal i år sammenlignet med samme kvartal i fjor. Ordrereserven for anlegg gikk ned med hele 13 prosent. For bygge- og anleggsvirksomhet totalt økte ordretilgangen med 5 prosent i tilsvarende tidsrom.

Størst økning i Hedmark og Oppland
Ordrereserven for bygge- og anleggsvirksomheten økte med 4 prosent i 3.kvartal i år sammenlignet med 3.kvartal i fjor. Økningen var størst i Hedmark og Oppland, med hele 25 prosent. Stor økning var det også i Hordaland og Sogn og Fjordane. Her var økningen på 17 prosent. For Nordland, Troms og Finnmark var det de-rimot en nedgang i ordrereserven på 21 prosent i samme periode.

Om statistikken
Ordrestatistikken for bygge- og anleggsvirksomhet bygger på kvartalsvise oppgaver fra de største bedriftene i næringen. I alt gir om lag 500 bedrifter oppgaver til statistikken. Disse bedriftene dekker til sammen om lag 45 prosent av omsetningen i bygge- og anleggsnæringen. Verdiindekser for tilgang og reserve blir utregnet hver for seg. Det blir utarbeidet delindekser for nye boligbygg, rehabilitering av boligbygg, nye yrkesbygg og rehabilitering av yrkesbygg. Rehabilitering omfatter utbedring, ombygging, reparasjon og vedlikehold. Ordrereserve for bygg og anlegg er delt inn i åtte ulike regioner.

[Figur 6]

Figur 6: Ordretilgang. Bygge- og anleggsvirksomhet. Verdiindeks. 1. kvartal 1992 =100


[Figur 7]

Figur 7: Ordrereserve. Byggevirksomhet. Verdiindeks. 1. kvartal 1992 =100


Ny statistikk

Ordrestatistikk. Bygge- og anleggsvirksomhet, 3. kvartal 1997.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk og i månedsheftet Bygginfo. Mer informasjon: Solveig Nygårdseter, tlf. 62 88 51 74, e-post: snl@ssb.no eller Arild Thomassen, tlf. 62 88 54 27, e-post: art@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 48, 1997