[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 38, 1997

Utenrikshandelen med varer, august 1997. Hovedtall:

Redusert olje- og gasseksport i august


Vi eksporterte tradisjonelle varer for 13,9 milliarder kroner i august, 12,9 prosent mer enn for samme måned i fjor. Eksporten av olje og gass utgjorde henholdsvis 10,4 og 1,5 milliarder kroner. Sammenlignet med august i fjor er dette en betydelig nedgang. Med en importverdi på 18,0 milliarder kroner i august gav dette et overskudd i varehandelen overfor utlandet på 7,8 milliarder. Handelen med skip og oljeplattformer er ikke medregnet.
Som følge av vedlikeholdsarbeid eksporterte vi mindre råolje og naturgass enn normalt i august. Antall fat per dag var 2,4 millioner eller 73,8 millioner for hele måneden. Dette er det laveste eksporterte kvantum råolje så langt i år. I samme måned i fjor eksporterte vi 91,6 millioner fat. Til tross for at de foreløpige anslagene viser den høyeste fatprisen på råolje (140 kroner) siden februar, ble eksportverdien 13,3 prosent lavere enn i august 1996. Verdien av gasseksporten var 200 millioner kroner lavere enn i august i fjor.

I årets åtte første måneder utgjorde samlet olje- og gasseksport 108,8 milliarder kroner mot 97,0 milliarder i samme periode i fjor. Både verdien av tradisjonell eksport og import har for perioden fra januar til august i år økt med vel 6 prosent. Handelsbalansen er i denne perioden bedret med 16,1 prosent eller 9,2 milliarder kroner.

Økt eksport av mineraloljeprodukter og metaller
Bak eksportøkningen for tradisjonelle varer i august på 1,6 milliarder kroner stod mineraloljeprodukter og metaller for nær 70 prosent, eller henholdsvis 425 og 660 millioner kroner. Andre grupper med eksportvekst i størrelsesorden 150 millioner kroner var telekommunikasjonsapparater, organiske kjemiske produkter og metallvarer med henholdsvis 63, 50 og 51 prosent. Eksportverdien av elektrisk strøm passerte 100 millioner kroner for første gang siden februar i fjor.

Importvekst for maskiner, kjøretøy og malmer
Importen i august steg med 1 milliard kroner sammenlignet med samme måned i fjor, men var 1 milliard lavere enn i juli måned i år. Siste måned var importverdiene for gruppene industrimaskiner, kjøretøy, elektriske maskiner/apparater og malmer om lag 200 millioner kroner høyere enn for samme måned i fjor. Også for jern og stål, tømmer/trelast og metallvarer økte importverdien med 100 millioner kroner hver. Importverdien av elektrisk strøm i august var bare 20millioner kroner mot 311 i august i fjor. Importen av mineraloljeprodukter var 115 millioner kroner lavere.

Sesongjusterte tall
Sesongjusterte tall for tradisjonell vareimport viser en økning på 3,4 prosent for perioden juni til august sammenlignet med perioden mars til mai. For tradisjonell vareeksport viser sesongjusterte tall en økning på 5,3 prosent når vi sammenligner disse periodene.

Om statistikken
Omfang: Alle tall gjelder utenrikshandelen med varer. Utenrikshandelen med tjenester er ikke med. Tjenestebalansen inngår derimot i utenriksregnskapet som blir publisert senere, og som også omfatter rente- og stønadsbalansen med utlandet.

Tradisjonelle varer: Ved import, alle varer utenom skip og oljeplattformer. Ved eksport, alle varer utenom skip og oljeplattformer, råolje og naturgass.

Ny statistikk

Utenrikshandelen med varer, august 1997. Hovedtall.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk og Månedsstatistikk over utenrikshandelen som også er tilgjengelig på Internett: http://www.ssb.no. Tallene er også tilgjengelige ved Kundetjenesten, Utenrikshandel, tlf. 21 09 47 52/53. Mer informasjon: Øyvind Hagen, tlf. 21 09 47 26, e-post: oyh@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 38, 1997