[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 34, 1997

De fleste eldre fornøyde med hjemmetjenestene


30 prosent av de over 67 år mottar hjemmetjenester eller bor i institusjon. Av dem som mottar hjemmetjenester har nær 90 prosent lite eller ikke noe behov for ytterligere tilbud. De som har størst udekket behov er dem som allerede mottar mest. Dette viser data fra ca. 60 kommuner hvor det foreligger opplysninger om mottakerne på individnivå.
For hver 1 000 innbyggere over 67 år er det 300 som enten mottar hjemmetjenester (hjemmesykepleie og/eller praktisk bistand) eller bor i institusjoner/boformer med heldøgns pleie og omsorg. Vi vet lite om behovet for tjenester blant dem som ikke er mottakere, og det er derfor vanskelig å si om det burde vært flere eller færre mottakere.

Det er blant mottakere med omfattende behov og som har fått tildelt mye hjelp at tilbudet oftest blir vurdert som ikke fullgodt. Av disse er det bare 60 prosent som har lite eller ikke noe behov for ytterligere tilbud. Tilsvarende mønster ser vi også for institusjonsbeboerne, selv om det ikke er så utpreget. Her er det imidlertid en større andel som ikke får fullgodt tilbud idet 70 prosent anses å ha lite eller ikke noe behov for ytterligere tilbud når alle sees under ett, mens tilsvarende prosentandel blant de tyngste beboerne er 64.

Kilde

Pleie- og omsorgsstatistikk, 1996. Mer informasjon: Jon Holmøy, tlf. 21 09 46 50, e-post: jho@ssb.no.

Tabell

Ukens statistikk nr. 34, 1997