[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 34, 1997

Valgaktuelt: Helse og eldre:

Hver femte yrkesaktive er mye plaget av lokaliserte smerter


Statistikk om befolkningens helsetilstand viser at vel 22 prosent av den yrkesaktive befolkningen, mellom 16 og 66 år, er ganske mye eller veldig mye plaget av smerter i armer, skuldre, nakke, rygg, knær eller føtter. Forekomsten av smerter tiltar med økende alder, men er nokså utbredt også i yngre aldersgrupper. Flere kvinner enn menn i alle aldersgrupper, plages med smerter, og kvinnene rapporterer om smerter i yngre alder enn menn.
Dataene omfatter smerter med spesifikk lokalitet i løpet av et gitt tidsrom (14 dager), og omfatter for eksempel ikke diffuse muskelsmerter. Smertenes opprinnelse kan være sykdom, skader, ensidig belastning eller slitasje over tid.

Kvinner mest plaget
Mens hver fjerde yrkesaktive kvinne er mye plaget av smerter, angår dette en av fem yrkesaktive menn. Det er smerter i tilknytning til korsrygg, skuldre og nakke som har størst utbredelse i alle aldersgrupper. Blant yrkesaktive eldre er det en større andel med smerter i armer og knær enn blant yngre. Det er særlig menn og kvinner over 45 år som er mest utsatt. Kvinner ser imidlertid ut til å rammes tidligere enn menn. En del kvinner ned i 30 års alderen sliter med smerter i skuldre, nakke eller korsrygg.

Smerter - en begrensning for øvrig livsutfoldelse
Store smerter, og smerter som vedvarer over tid, medfører fysiske besvær som skaper begrensninger for hverdagslig utfoldelse. Nærmere en tredjedel av mennesker med ganske mye eller veldig mye smerter opplever at plagene påvirker hverdagen i høy grad. I løpet av referanseperioden (14 dager før intervjuet fant sted) hadde nærmere 28 prosent nedsatt aktivitet én eller flere av dagene i perioden, sammenlignet med 11 prosent av den øvrige yrkesaktive befolkningen. En andel på 26 prosent av personer med sykdom, skade eller funksjonshemming, som medfører smerter, sier at de har vansker med å klare den jobben de har.

Om statistikken
Statistikken om befolkningens helsetilstand bygger på opplysninger samlet inn gjennom intervjuer med den hjemmeboende befolkningen (i alt 10 248 personer). Helseundersøkelsen ble gjennomført i 1995.

Opplysningene om smerter er gitt anonymt på et postalt skjema som inngår som en del av helseundersøkelsen. Personene ble spurt om de, i løpet av 14-dagersperioden før intervjuet, var veldig mye plaget, ganske mye plaget, litt plaget eller ikke plaget av smerter etter nærmere angitt lokalitet.

[Figur 2]

Figur 2: Forekomst av smerter hos yrkesaktive med ulik lokalisering, etter kjønn. Personer som er mye eller veldig mye plaget. Prosent


[Figur 3]

Figur 3: Forekomst av smerter hos yrkesaktive, etter kjønn og aldersgrupper. Personer som er mye eller veldig mye plaget. Prosent


Kilde

Helseundersøkelsen, 1995.
Siste undersøkelse ble gjennomført i 1985. Tall fra 1995-undersøkelsen vil bli publisert i serien Norges offisielle statistikk (NOS). Mer informasjon: Jorun Ramm, tlf. 21 09 44 92, e-post: jrm@ssb.no.

Ukens statistikk nr. 34, 1997