[Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 34, 1997

Skatteregnskapsstatistikk, januar-juli 1997:

Skatteinngangen fortsetter å øke


I perioden januar-juli i år har skatteinngangen vært på 167milliarder kroner for landet som helhet. Det er en økning på nærmere 15 prosent eller 22 milliarder kroner i forhold til samme periode i fjor. Oljeskattene er den største bidragsyteren til skatte-
veksten med nær 9 milliarder kroner.
18,9 milliarder er blitt innbetalt i oljeskatter. Det er en kronevekst på 8,9 milliarder fra samme periode i fjor. Økningen i oljeskattene står dermed for 41 prosent av den totale skatteveksten hittil i år. Årsaken til veksten i oljeskattene er økt olje- og gassproduksjon og høyere oljepris målt i norske kroner. Vi må helt tilbake til januar-juli 1986 for å finne like store skatteinntekter fra oljevirksomheten.

Kommuneforvaltningen har hittil i år hatt skatteinntekter på nærmere 49 milliarder kroner, en vekst på 2,9 milliarder kroner i forhold til samme periode i fjor. Det tilsvarer en økning på 6,4 prosent.

Skatteinngangen totalt, eksklusiv Kontinentalsokkelen, har fordelt på fylker hatt en vekst på nesten 8,3 milliarder kroner i forhold til samme periode i fjor. Veksten tilsvarer 6,1 prosent. Økningen har vært gjennomgående høy i hele landet. Oslo og Vest-Agder har hatt den største veksten med henholdsvis 14,8 og 11,2 prosent økning. Tre fylker har hatt en lavere vekst enn 6 prosent: Finnmark med 5,2 prosent og Sogn og Fjordane og Telemark med 4,8 prosent.

Forskudds- og etterskuddsskatteordningene
Inntektene fra forskuddsskatteordningen har økt med 11,9 milliarder kroner sammenlignet med samme periode i 1996. Det er en vekst på 9,6 prosent. Forskuddsskatteordningen utgjør 81,8 prosent av de totale skatteinntektene og beløper seg til nærmere 137 milliarder kroner.

Etterskuddsskatteordningen eksklusiv oljeskattene står for 6,9 prosent av de totale skatteinntektene. Denne ordningen har økt med 7,3 prosent i forhold til samme periode i fjor, eller nærmere 800 millioner kroner. Nå utgjør den 11,6 milliarder kroner.

Om statistikken
Innbetalt skatt blir, etter fradrag for en marginavsetning, fordelt på ulike skattekreditorer ved bruk av beregnede fordelingstall. Trygde- og pensjonspremier til folketrygden er også en del av fellesinnkrevingen, unntatt såkalt sentralt beregnet arbeidsgiveravgift for statsansatte. Det er særskilte ordninger for innkreving av oljeskatter. Statistikken omfatter ikke merverdiavgift og særskatter og -avgifter.

Korreksjoner som følge av endrede nøkler for fordeling mellom skattekreditorene, er bare delvis innarbeidet i den løpende månedsstatistikken, særlig gjelder dette korreksjoner som foretas på skattefogdnivå.

[Figur 1]

Figur 1: Skatteinngang januar-juli 1996 og 1997, etter skatteordning


Ny statistikk

Skatteregnskapsstatistikk, januar-juli 1997.
Statistikken utgis i Ukens statistikk. Hovedstørrelser er tilgjengelige i Statistisk månedshefte. Oppgaver over skatteinngangen i de enkelte kommuner publiseres i serien Norges offisielle statistikk (NOS) Regionalstatistikk. Mer informasjon: Tove Brynildsen, tlf. 21 09 47 72, e-post: tbr@ssb.no, Hjørdis Eeg-Henriksen, tlf. 21 09 45 27, e-post: heh@ssb.no eller Rune Bye, tlf. 21 09 45 14, e-post: rby@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 34, 1997