[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 25, 1997

Finansinstitusjoner, 1. kv. 1997:

Gode resultater for banker og finansieringsforetak


Bankene og finansieringsforetakene opplevde i årets 1. kvartal en kraftig bedring av sine resultater sammenlignet med forrige kvartal. Forretningsbankene (inklusive Postbanken) og sparebankene hadde et samlet resultat etter skatt på 2,7 milliarder kroner, mens finansieringsforetakenes resultat var på 370 millioner kroner. Bankenes rentenetto viste imidlertid en nedgang over samme periode og var på 5,6 milliarder kroner i 1. kvartal 1997.
Bankenes resultat økte med 41 prosent i forhold til kvartalet før, mens finansieringsforetakene hadde en økning på 31 prosent. Resultatbedringen skyldtes hovedsakelig reduserte driftskostnader og lavere tap. Rentenettoen i bankene gikk ned med 9prosent over samme periode mens den for finansieringsforetakene økte beskjedent. Sammenlignet med tilsvarende periode i fjor var resultatene likevel lavere.

Livsforsikringsselskapene hadde i årets 1. kvartal et fall i både premieinntekter og erstatninger sammenlignet med kvartalet før. Særlig markant har nedgangen i erstatninger vært, med hele 46 prosent. Nettoinntekter fra finansielle eiendeler har også falt kraftig i forhold til fjorårets siste kvartal, med 45 prosent. Skadeforsik-ringsselskapene har derimot hatt en nedgang i påløpte erstatninger på 13 prosent, mens opptjente premier har holdt seg på omtrent samme nivå som kvartalet før.

Samtlige finansinstitusjoner har vokst siden fjorårets siste kvartal, og totalt har økningen i forvaltningskapital vært på 117 milliarder. Forvaltningskapitalen i finansieringsforetakene har økt med 13 prosent, etter å ha vist en nedgang på 9 prosent i fjorårets siste kvartal. Bankene hadde i årets 1.kvartal en vekst på 9 prosent.

Utlån til publikum øker stadig, og var ved utgangen av årets 1. kvartal på 920 milliarder kroner totalt, en økning over perioden på 19 milliarder kroner. Det er forretningsbankene (inklusive Postbanken) og sparebankene som står for det meste av utlånsveksten, med 16 milliarder, eller 84 prosent. I denne perioden har imidlertid også finansieringsforetakene deltatt i utlånsveksten, med en økning på 5 milliarder siden forrige kvartal. Utlån til publikum fra forsikringsselskapene har gått ned med 1milliard kroner over samme periode.

Gjennomsnittlig utlånsrente fortsetter å falle, og var for 1. kvartal i år på 6 prosent fra forretningsbanker (inklusive Postbanken) og 5,9 prosent fra sparebanker, mens den fra statlige låneinstitutter var på 4,7 prosent. Gjennomsnittlig innskuddsrente var på henholdsvis 2,6 og 2,7 prosent fra forretningsbanker og sparebanker.

Om statistikken
Statistisk sentralbyrå har fra og med 1. kvartal 1996 gått over til å presentere kvartalstall for finansinstitusjonene. Endringen i publiseringsform og hyppighet har bakgrunn i at Norges Bank fra 1. januar 1996 tok over arbeidet med innhenting av detaljerte regnskapstall for private og offentlige banker, kredittforetak og finansieringsselskaper.

Ny statistikk

Finansinstitusjoner, 1. kv. 1997.
Statistikken utgis hvert kvartal i Ukens statistikk og i Bank-og kredittstatistikk. Aktuelle tall. Mer informasjon: Ole Marius Tidemann, tlf. 21 09 44 68, e-post: omt@ssb.no eller Kjell Hammer, tlf. 21 09 45 13, e-post: klh@ssb.no.

Tabeller

Ukens statistikk nr. 25, 1997