[Forrige artikkel] [Innholdsfortegnelse] [Neste artikkel]

Ukens statistikk nr. 23, 1997

Hotellstatistikk, april 1997:

Over 1 million overnattinger



Det var ny aprilrekord på norske hoteller i år. For første gang var det over 1 million overnattinger denne måneden. Økningen var i sin helhet ved byhotellene, men ved landhoteller og turist- og høyfjellshoteller var det derimot en nedgang.

Ved byhotellene var det en økning både for innenlands- og utenlandstrafikken på 35-40 prosent i april i år sammenlignet med samme måned i fjor. For de to andre hotellgruppene, landhoteller og turist- og høyfjellshoteller, var det derimot nedgang i trafikken på 10-15 prosent. Ved sammenligning med april i fjor er det viktig å være klar over at påsken da falt i april, mens den var i mars i år. Derfor vil sammenligningen mellom disse to årene gi slike utslag. Påsken er vanligvis lavsesong for byhotellene og høysesong for landhoteller og turist- og høyfjellshoteller.

Totalt var det en økning på 9 prosent i antall overnattinger sammenlignet med april i fjor. Både utenlands- og innenlandstrafikken økte, med henholdsvis 17 og 7 prosent.

Flere på kurs og konferanser
Ulikt tidspunkt for påsken har også medført at det først og fremst var antall overnattinger med kurs-, konferanse- eller annet yrkesformål som økte i april i år. Her var økningen over 44 prosent sammenlignet med april i fjor. Ferietrafikken ble derimot redusert med nesten 28 prosent. Andel
yrkestrafikk ved hotellene økte fra 50prosent i april 1996 til 67 prosent i april 1997.

Høyere rompris ved byhotell
Hotellenes gjennomsnittlige losjipris var 616 kroner per rom i april i år. Tilsvarende pris samme måned i fjor var 606 kroner. Økningen i prisene gjelder imidlertid kun for byhotellene. Oppnådd rompris økte fra 601 til
644 kroner for denne hotellgruppen. For de to andre hotellgruppene ble prisene redusert.

Med flere overnattinger, spesielt flere yrkesovernattinger, og med høyere rompriser, økte hotellenes losjiomsetning. Økningen var fra 377,6 til 483,8 millioner kroner i april 1997, 28 prosent.

Bedre utnyttelse av rom-
kapasiteten

Hotellenes romkapasitet ble langt bedre utnyttet i april i år enn i april i fjor. Den økte fra 44 prosent til over 50 prosent. Ved byhotellene var det en økning fra 54 prosent i april 1996 til 66 prosent i april 1997. Større innslag av yrkestrafikk medfører ofte mer hyppig bruk av enkeltrom, og gir god utnyttelse av rommene, i motsetning til ferietrafikk der ofte flere gjester overnatter sammen på rommene.

Ny statistikk

Hotellstatistikk, april 1997.
Statistikken utgis hver måned i Ukens statistikk. Mer informasjon: Arild Krogh, tlf. 62 88 54 23,
e-post: akr@ssb.no eller Tom Granseth , tlf.
62 88 54 06, e-post: tog@ssb.no om reiseliv generelt.

Tabeller


Ukens statistikk nr. 23, 1997